Главная / Газета "Инвестор" / Новости

Реконструкція будинку та вимоги щодо відстаней у 2022 році: яких норм слід дотримуватися.

Реконструкція (згідно ДБН А.2.2-3:2014) - перебудова прийнятого в експлуатацію існуючого об'єкта, що передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, внаслідок чого відбувається зміна основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), забезпечується удосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та якості послуг.

Реконструкція передбачає повне або часткове збереження елементів несучих конструкцій та призупинення на час виконання робіт експлуатації об'єкта в цілому або його частин (за умови їх автономності).

Яких норм потрібно дотримувати під час реконструкції приватних будинків та госпспоруд у 2022 році?

Зважаючи на те, що мова йде про реконструкцію будинків, які могло бути побудовано за нормами, які діяли раніше (і вже втратили чинність), або такі будинки було оформлено як збудовані до 05.08.1992 року, або за будівельною амністією, вкрай часто виявляється, що ці будинки та господарські будівлі розміщено або занадто близько до межі, або до сусідських будівель, або індивідуальний будинок розміщено на ділянці менше 4 соток. На сьогодні, згідно чинних норм це заборонено, але раніше - це відповідало вимогам законодавства.

На сьогодні є дуже поширеною думка, що у випадку, коли мова йде про реконструкцію існуючого будинку, який розміщено наприклад за 3 м від сусідського будинку, і при цьому під час запланованої реконструкції існуючі відстані до межі або сусідів не будуть зменшуватися, або взагалі не буде змінюватися периметр стін, а лише буде добудовано мансарду чи другий поверх, то це дозволяється.

Але наразі це не так.

З 1993 року і до 01 жовтня 2019 року в нашій країні діяв ДБН 360-92, а з 01.10.2019 року набрав чинності ДБН Б.2.2-12:2019 Планування та забудова територій (який змінив регулювання забудови та вимоги щодо відстаней тощо).

ДБН 360-92 містив наступне положення:

Часткова реконструкція житлових будинків та господарських споруд на окремих садибнихділянках, які побудовані за раніше чинними нормативами, допускається за погодженням змісцевими органами архітектури і містобудування, державного пожежного та санітарногонагляду. В цьому випадку перебудова житлових будинків, їх господарських будівель тагаражів можлива за умови збереження існуючих відстаней між будівлями.

Саме наведене вище положення давало можливість до 01 жовтня 2019 року здійснювати добудови та надбудови, навіть, коли об'єкт розміщений з порушенням чинних на момент реконстукціх норм.

Проте, в ДБН Б.2.2-12:2019 подібного положення вже немає.

Також, 01 грудня 2019 року втратив чинність ДБН В.3.2-2-2009 Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт.

Отже, з 01 жовтня 2019 року при здійсненні реконструкції індивідуального (садибного) житлового, садового або дачного будинку та господарських будівель потрібно дотримуватися нових норм, зокрема щодо відстаней.

І якщо розміщення існуючого будинку не відповідає вимогам ДБН Б.2.2-12:2019 та інших актів, то його реконструкція (надбудова, добудова тощо) можлива лише у випадку повного приведення всього об'єкту до вимог чинних норм. Це саме стосується і ситуацій, коли біля, вздовж або по ділянці було затведжено червоні лінії - орган містобудування вимагатиме знесення об'єктів, які виступають за червону лінію, в т.ч. і парканів (огорож).

Саме тому, замовники реконстукції стикаються з відмовами органів містобудування та архітектури видавати будпаспорти з посиланням на те, що розміщення об'єкту не відповідає вимогам чинних норм.

Источник: DREAMDIM