.
Количество жалоб в сфере государственной регистрации уменьшилась втрое.

Количество жалоб в сфере государственной регистрации уменьшилась втрое.

mlp / 22.02.2020

За словами заступника Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольги Оніщук, за час роботи нової команди Міністерства вдалося істотно зменшити рівень рейдерства, було впроваджено важливі антирейдерські механізми.

Встановлено ряд дієвих запобіжників, спрямованих на боротьбу з рейдерством у державних реєстрах внаслідок прийняття низки нормативно-правових актів, насамперед Закону України від 3 жовтня 2019 року № 159-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», розробленого за участю Мін’юсту.
Він ввів низку важливих антирейдерських механізмів і найважливіший з них – анулювання доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та ЄДР реєстраторам комунальних підприємств, які здійснювали більшість незаконних реєстраційних дій. Запроваджено обов’язкове використання бланків нотаріальних документів, які подаються для проведення державної реєстрації; встановлено обов’язок реєстратора при вчиненні реєстраційних дій у відповідних реєстрах перевіряти дійсність нотаріально посвідченої довіреності за допомогою Єдиного реєстру довіреностей, а також перевіряти цивільну правоздатність та дієздатність фізичної особи – громадянина України за допомогою Державного реєстру актів цивільного стану громадян; запроваджено механізм доступу державного реєстратора до державних реєстрів шляхом багатофакторної аутентифікації.

Мін’юст посилив відповідальність за незаконні дії реєстраторів і встановлено диференціацію санкцій за такі порушення. «Якщо бачитимемо, що порушення систематичні, будемо застосовувати відповідні покарання», – підкреслила заступник Міністра.
За грубі порушення, через які відбулося незаконне заволодіння майном та бізнесом, державним реєстраторам анульовано доступ до реєстрів безстроково.
«У разі встановлення наявних очевидних порушень закону у діях державного реєстратора скарги розглядаються невідкладно протягом 24 годин. В таких випадках розгляд скарг відбувається не колегіально, а одноособово Міністром юстиції. Це дозволяє швидко зреагувати на грубі порушення та відновити права законного власника», – пояснила О. Оніщук.

Важливим елементом нового формату розгляду скарг у сфері державної реєстрації стало спрощення процедури подання такої скарги для юридичних та фізичних осіб - надана можливість подання скарги в електронній формі з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

16 січня 2020 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» №340-ІХ, яким визначено, що власник земельної ділянки в односторонньому порядку може вимагати нотаріального засвідчення договору оренди, а також скасувати таку вимогу. Також для певної категорії договорів запроваджено можливість їх поновлення, а до державних реєстраторів прав на земельні ділянки збільшено вимоги.

Кількості оскаржуваних реєстраційних дій зменшилася з жовтня по грудень 2019 року більш ніж в три рази – з 320 до 99, підсумувала Ольга Оніщук.

За повідомленням прес-служби Мінюсту.

08.03.2023
Зі свя'том весни
26.02.2023
За скільки можна купити квартиру в Одесі
10.02.2023
Суспільство все бачить…
20.01.2023
Підприємці Миколаєва повертають місто до життя.
15.01.2023
Прийняття законопроекта №5655 загрожує Миколаєву.
12.01.2023
Війна пришвидшила дитжиталізацію
08.01.2023
Морегосподарьский комплекс Миколаєва -не працює.
31.12.2022
З Новим Роком
23.02.2022
Бизнесу могут уменьшить налоговую нагрузку: Президент инициирует программу экономического патриотизма.
23.02.2022
Новый собственник жилья не обязан возвращать долги за предыдущего собственника – разъяснение.
| | | | - | | | | | |