.
Дмитрий Сенниченко надеется в середине 2020 года увидеть первые результаты реформы оценки недвижимости.

Дмитрий Сенниченко надеется в середине 2020 года увидеть первые результаты реформы оценки недвижимости.

mlp / 05.12.2019

Об этом сказал новый руководитель Фонда госимущества Украины в интервью PropertyTimes.

Про реформу оцінювання майна.

— Ми збираємось робити системну реформу. Окрім удосконалення малої та великої приватизації ми запускаємо реформу ринку оцінки. Мій робочий день починається з підпису стосу сертифікатів для оцінювачів, а ввечері я когось позбавляю цього права. При цьому в Україні ринок оцінки достатньо зрілий, є багато саморегулюючих організацій, які готові очищати галузь від недобросовісних оцінювачів. Зі Світовим банком ми домовилися розпочати програму реформи ринку оціночної діяльності. Сподіваюся вже на перші результати в середині наступного року...

Чи подолані вже «майданчики Яценко»?

— Як працює зараз система: громадянин приходить до оцінювача, яких зараз 5 тисяч сертифікованих, отримує від нього звіт про оцінку, здійснює угоду, яку оформлює нотаріус. Нотаріус як податковий агент перечислює податок у бюджет, а частину бере собі за нотаріальні послуги. Необхідність мати чотири електронні майданчики, які беруть звіт від оцінювачів та вносять його до реєстру ФДМУ, вшили у Податковий кодекс, а не в закон про ФДМУ. Ми з депутатами розробили спільній законопроект, який зараз пройшов перше читання, в ньому прибирається прошарок «майданчиків». Коли Рада прийме рішення - тоді майданчики зникнуть.

А чому ФДМ взагалі має втручатися у відносили громадянин/громадянин чи угоди В2В, коли предметом угоди не є державна чи комунальна власність?

— ФДМУ не втручається у відносини громадянин/громадянин або до угод В2В (англ. «Business to business» — рус. «бизнес для бизнеса», сокращённо — «би ту би»). ФДМУ лише надає можливість визначити реальну вартість майна, під час сплати податків. Громадяни, коли купують квартири, мають платити податок. Для того, щоб податок був справедливим, має відбутися справедлива оцінка. Фонд держмайна є тією держустановою, про яку у законі написано, що саме вона здійснює регулювання оціночної діяльності. Ми повинні зробити таку систему оцінки, щоб вона була ринковою, ані завищеною, не заниженою.
Ми передбачили у своєму законопроекті, щоб громадяни самі домовлялись, але зобов’язуємо нотаріуса вносити в реєстр реальну (а не оціночну, як зараз) суму угоди. Щоб ця база даних наповнювалась. Не база оцінок, а база угод. У США ви можете зайти у онлайн-систему та подивитися, в які роки конкретна будівля продавались, скільки коштувала, всю історичну інформацію. Таку систему ми маємо теж вибудувати.

Що має зробити для цього ФДМ?

— Першу проблему - посередників ми прибираємо завдяки законопроекту. Друге завдання - створити нові правила на ринку, щоб не держава, не ФДМ корегував оцінками. Моя філософія - максимально передати все саморегульованим організаціям, щоб асоціації могли впровадити міжнародні стандарти оціночної діяльності.
В частині регулювання ринку оцінки, ще раз наголошу, передати все самоврегулівним організаціям.

Инвестор.

08.03.2023
Зі свя'том весни
26.02.2023
За скільки можна купити квартиру в Одесі
10.02.2023
Суспільство все бачить…
20.01.2023
Підприємці Миколаєва повертають місто до життя.
15.01.2023
Прийняття законопроекта №5655 загрожує Миколаєву.
12.01.2023
Війна пришвидшила дитжиталізацію
08.01.2023
Морегосподарьский комплекс Миколаєва -не працює.
31.12.2022
З Новим Роком
23.02.2022
Бизнесу могут уменьшить налоговую нагрузку: Президент инициирует программу экономического патриотизма.
23.02.2022
Новый собственник жилья не обязан возвращать долги за предыдущего собственника – разъяснение.
| | | | - | | | | | |