.
Средняя стартовая цена гектара земли на Николаевщине будет 30-40 тыс. грн.

Средняя стартовая цена гектара земли на Николаевщине будет 30-40 тыс. грн.

mlp / 04.12.2019

Какой будет цена гектара сельхозугодий при открытии рынка земли в Украине - вопрос, который сейчас активно обсуждается экспертами и участниками рынка. Landlord анализировал ситуацию и выяснил, по какой цене будет продаваться земля в Украине.

Як вважає керівник галузевої практики агропромислового сектора KPMG в Україні Олександр Гаврилюк, вже зараз у країні існує й цілковито діє справедливий ринковий механізм визначення цін на землю.
В цілому ціна буде формуватися на базі вартості оренди ділянки (або аналогічної ділянки) у визначеній ринком пропорції. Цей механізм враховує важливі чинники, які впливають на ціну ріллі: кліматичну зону, продуктивність землі, історію використання ділянки, розташування по відношенню до інфраструктури - портів, елеваторів, залізничних станцій тощо.
Але повної достовірної інформації щодо цін оренди земельних паїв не існує.

В Україні є лише одна база даних результатів земельних аукціонів «СЕТАМ» на право оренди земельних ділянок державної власності.
На погляд О. Гаврилюка, майбутній покупець у реальності претендує не на саму землю, а саме на ці виплати на щорічній основі. Тобто при оцінюванні ділянки, продавець і покупець повинні лише визначитися з кількістю орендних платежів - це і буде ринкова ціна певної земельної ділянки. За розрахунками фахівця, стартова ціна буде коливатися на рівні 10–15 років орендних платежів. Корекція буде відбуватися залежно від рівня попиту й пропозиції.

На кінцеву ціну будуть впливати багато факторів. І родючість землі (враховуючи сучасні технології обробітку і живлення) не є визначальною. У першу чергу попит складеться на масиви ділянок угідь, які перебувають в обробітку з наявними під’їзними шляхами. А ділянка найродючішого чорнозему, що розташована в середині масиву і не має окремої дороги для проїзду, може взагалі нічого не коштувати.



Згідно з картою, складеною з урахуванням даних відкритих аукціонів «СЕТАМ», середня стартова ціна ріллі в регіонах України становитиме:

15–30 тис. грн./га – Закарпатська, Рівненська, Волинська, Донецька, Запорізька, Херсонська, Сумська області;

30–40 тис. грн./га – Луганська, Харківська, Тернопільська, Київська, Івано-Франківська, Чернівецька, Житомирська, Одеська, Миколаївська, Львівська області;

45–50 тис. грн./га – Чернігівська, Дніпропетровська області;

50–70 тис. грн./га – Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Вінницька, Хмельницька області.

Експерти попереджають, що в перші роки ринок землі буде ринком продавця: бажаючих продати буде значно більше, ніж покупців.
«Як показує практика інших країн, спочатку ринок переживає шок - ціни стартують із високих позначок і швидко йдуть донизу», - зазначає О. Гаврилюк.

Инвестор.

08.03.2023
Зі свя'том весни
26.02.2023
За скільки можна купити квартиру в Одесі
10.02.2023
Суспільство все бачить…
20.01.2023
Підприємці Миколаєва повертають місто до життя.
15.01.2023
Прийняття законопроекта №5655 загрожує Миколаєву.
12.01.2023
Війна пришвидшила дитжиталізацію
08.01.2023
Морегосподарьский комплекс Миколаєва -не працює.
31.12.2022
З Новим Роком
23.02.2022
Бизнесу могут уменьшить налоговую нагрузку: Президент инициирует программу экономического патриотизма.
23.02.2022
Новый собственник жилья не обязан возвращать долги за предыдущего собственника – разъяснение.
| | | | - | | | | | |