.
Не стоит слепо прислушиваться к популистским призывам противостоять установлению домовых счетчиков, и советуют еще раз тщательно ознакомиться с законодательством по этому вопросу.

Не стоит слепо прислушиваться к популистским призывам противостоять установлению домовых счетчиков, и советуют еще раз тщательно ознакомиться с законодательством по этому вопросу.

mlp / 09.08.2017

Это рекомендует жителям Николаевщины руководство ПАО «Николаевгаз».

Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» із 1 січня 2018 року усі споживачі повинні мати встановлені лічильники. Проте, 45 тис. мешканців Миколаївської області на сьогодні відмовилися від оснащення приладами обліку за кошти ПАТ «Миколаївгаз». Якщо до кінця року вони не встановлять лічильники за свої або бюджетні кошти, то в подальшому їм буде заборонено використовувати газ.

На виконання вимог Закону в термін та забезпечити до кінця 2017 року повного обліку природного газу, державний регулятор НКРЕКП прийняв рішення встановлювати загальнобудинкові лічильники. Відповідні кошти на оснащення цими приладами затверджені в інвестиційній програмі ПАТ «Миколаївгаз» ще на 2016 рік, а роботи було продовжено у 2017 році.

На сьогодні встановлено близько ста загальнобудинкових вузла обліку. З них більше трьох десятків введені в експлуатацію. Однак, споживачі приблизно з 400 будинків відмовляються та перешкоджають встановленню передбачених Законом безкоштовних будинкових лічильників від ПАТ «Миколаївгаз». При цьому, якщо мешканці квартир незгодні з розрахунками по загальнобудинкових приладах, вони можуть встановити у себе індивідуальні лічильники. Закон про комерційний облік передбачає для цього ще три джерела фінансування - за рахунок самих споживачів, за рахунок бюджетних коштів або інших джерел, не заборонених законодавством.

«Ця можливість була використана деякими представниками влади для забезпечення у споживачів індивідуального обліку газу. Але тут важливо розуміти, що встановлення індивідуальних лічильників газу за рахунок державної субвенції покриває лише невелику частку від загальної кількості споживачів, які користуються газом без обліку. У тих будинках, які не будуть оснащуватися поквартирними приладами, до кінця року, відповідно до Закону, повинні бути встановлені загальнобудинкові вузли обліку газу», - розповідає голова правління ПАТ «Миколаївгаз» Павло Попов.

У Компанії ще раз наголошують, що людям не варто сліпо прислухатися до популістських закликів протистояти встановленню будинкових лічильників, і радять ще раз ретельно ознайомитись з законодавством стосовно цього питання. Всі дії ПАТ «Миколаївгаз» по встановленню будинкових приладів обліку строго регламентовані такими нормативними документами, як Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», Кодекс газорозподільних систем і затверджена НКРЕКП інвестиційна програма ПАТ «Миколаївгаз». Так, створюючи перепони для впровадження комерційного обліку, споживачі порушують Закон і наражають себе на можливість з початку наступного року залишитись без газопостачання.

Додамо, інвестиційна програма ПАТ «Миколаївгаз», затверджена держрегулятором НКРЕКП, передбачає встановлення у 2017 році 493 будинкових лічильника на суму 13,6 млн. гривень. Оснащення приладами проводиться для споживачів абсолютно безкоштовною. Закупка пристроїв та монтажні роботи виконуються за рахунок Компанії.

Источник: mk.104.ua.

| | | | - | | | | | |