.
Закон № 1817-VIII увеличил штрафные санкции за нарушения градостроительного законодательства.

Закон № 1817-VIII увеличил штрафные санкции за нарушения градостроительного законодательства.

mlp / 13.06.2017

8 червня відбулося засідання Громадської ради при Державній архітектурно-будівельній інспекції України. Про це повідомила прес-служба ДАБІ.

Учасники обговорили питання щодо здійснення заходів з реалізації Закону України від 17.01.2017 № 1817-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», який набув чинності 10 червня, та ухвалили низку рішень щодо вдосконалення роботи системи держархбудконтролю.

Норми нового закону покликані нівелювати будь-які можливості виникнення незаконних будівництв, підвищити відповідальність забудовників та посадових осіб дежархбудконтролю за порушення у сфері містобудівного законодавства.

Згідно змін зростуть штрафні санкції за порушення суб’єктами містобудування законодавства у сфері містобудівної діяльності. Передусім, це стосується об’єктів середнього класу наслідків відповідальності. Сума штрафів збільшиться з 90 до 370 прожиткових мінімумів. Для звичайних громадян штрафні санкції залишаються на попередньому рівні.

Натомість, відповідальність посадових осіб органів держархбудконтролю зросте. Зокрема, штраф Держархбудінспекції в порядку нагляду зросте більше ніж в 3 рази.

Учасникам засідання повідомили про нові підстави для анулювання дозволу на будівництво та про встановлення періодичності проведення планових перевірок.
Членів громадської ради було ознайомлено з результатами нагляду за діяльністю новоутворених органів держархбудконтролю. Контрольні заходи продемонстрували, що ще не всі органи готові до якісного виконання отриманих повноважень, а їхні посадові особи працюють з порушеннями.

Крім того, поінформовано про зміни до Порядку ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, відповідно до Закону №1817. Ліцензії стали обов’язковими на об’єктах будівництва середнього і значного класу наслідків. На об’єктах колишньої 3 категорії для отримання ліцензії передбачено перехідний період – два місяці. Більшість представників Громадської ради підтримала рішення щодо встановлення законодавчої норми про звітність ліцензіатів, у зв’язку із запровадженням безстрокових ліцензій, та проголосували забезпечити подання відповідних пропозицій до Мінрегіону.

Наостанок було обговорено питання щодо розміщення інформації про виконавців робіт з обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва на офіційному веб-сайті Держархбудінспекції, яке наразі потребує правового врегулювання.

| | | | - | | | | | |