.
В Кабинете Министров 10 марта состоялся «Дерегуляционный день».

В Кабинете Министров 10 марта состоялся «Дерегуляционный день».

mlp / 10.03.2017

Об этом сообщила пресс-служба Минэкономразвития.

Результатом Дерегуляційного дня стало скасування більше 100 різних незаконних або застарілих документів.
Зокрема, скасовується 44 акти Кабінету міністрів та інших центральних органів виконавчої влади у сфері державного нагляду (контролю), що на практиці означатиме зменшення кількості перевірок бізнесу різними установами.
Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов зазначив, що було підготовлено пакет дерегуляційних ініціатив, які значно впливають на розвиток бізнесу. Деякі з документів будуть повністю скасовані, деякі – оновлені таким чином, щоб краще відповідати сучасним вимогам.

Уряд також впорядкував процедуру видачі архітектурних ліцензій. Відтепер ліцензування господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури здійснюватиметься у порядку, визначеному Законом України “Про ліцензування видів господарської діяльності”, а саме: ліцензія діятиме безстроково, ліцензія коштуватиме один прожитковий мінімум на день прийняття рішення про видачу ліцензії, перелік документів, які додаються до заяви про отримання ліцензії, визначено Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів IV і V категорій складності в постанові Кабінету Міністрів України від № 256.

Уряд підтримав пакет законопроектів, який сприятиме спрощенню умов ведення бізнесу та поліпшенню інвестиційного клімату України.
“Doing Business - це один із ключових рейтингів, на якій орієнтуються інвестори, коли планують, наприклад, розміщувати виробництво у тій чи іншій країні. Зараз ми на 80-у місці, а пакет із цих чотирьох законопроектів допоможе нам увійти у топ-40. Якщо ці норми будуть підтримані, ми очікуємо, що Україна також увійде в топ-10 за легкістю старту бізнесу, а це реальна допомога держави для малого та середнього підприємництва,” - зазначив Нефьодов.

Пакет передбачає комплекс рішень, зокрема, у сфері захисту прав акціонерів, у сфері забезпечення виконання контрактів, у сфері альтернативного вирішення спорів, у сфері будівництва, реєстрації бізнесу та інших.

Так, зокрема, ухвалення законопроекту спростить реєстрацію нової юридичної особи платником ПДВ, дасть бізнесу можливість працювати без використання печаток та зменшити кількість господарських спорів з цього питання.

Законопроект також передбачає спрощення отримання дозволів на будівництво, зокрема скасування норми про пайову участь в інфраструктурі населеного пункту та вимоги отримання вихідних даних у Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Натомість, з’являється вимога про обов’язкову вищу освіту в архітектора.

У сфері правочинів з нерухомістю виключається можливість безпідставного витребування експертної грошової оцінки земельної ділянки під час нотаріального посвідчення договорів про відчуження.

Мінекономрозвитку пропонує спростити процедуру кредитування бізнесу - зокрема, запровадити інститут довірчої власності як способу страхування зобов’язань перед банками та підвищити доступність інформації про доброчесність позичальників.
“Часто банки не хочуть кредитувати бізнес, бо бояться, що не зможуть стягнути застави, що справи застрягнуть в судах. Ми хочемо надати інструмент, за який дозволить банкам почуватися спокійно - це довірча власність, коли право власності на конкретний об’єкт зберігається за позикодавцем. Тобто об’єкт юридично належатиме банку, поки позичальник не сплатить весь кредит”, - пояснив М. Нефьодов.

| | | | - | | | | | |