.
В департаменте соцзащиты населения Николаевской ОГА прошел брифинг.

В департаменте соцзащиты населения Николаевской ОГА прошел брифинг.

mlp / 29.06.2016

24 июня 2016. состоялся брифинг директора департамента социальной защиты населения Ольги Викторовны Сивопляс по поводу решений правительства, направленных на урегулирование вопроса своевременного обеспечения социальных выплат внутренне перемещенным лицам и контроля их осуществления.



Під час брифінгу Ольга Сивопляс повідомила, що Урядовим рішенням установлено, що комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утворені районними державними адміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі утворення) рад, у місячний строк з дня набрання чинності цією постановою приймають рішення про відновлення або про відмову у відновленні соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, довідки яких недійсні на дату набрання чинності цією постановою.
Для призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщена особа, а у визначених законодавством випадках — її законний представник подає до органу, що здійснює соціальні виплати на території, де зазначена особа перебуває на обліку за місцем її фактичного проживання/перебування : заяву; копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та пред’являється оригінал такої довідки.
Для призначення (відновлення) соціальних виплат структурний підрозділ з питань соціального захисту протягом 15 робочих днів з дня отримання відповідної заяви внутрішньо переміщеної особи або з дня надходження звернення від органів, що здійснюють соціальні виплати, проводить перевірку достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи.
За результатами проведення перевірки структурним підрозділом з питань соціального захисту населення складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, який підписується всіма повнолітніми внутрішньо переміщеними особами та у визначених законодавством випадках — їх законними представниками, а також представниками структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.
Сивопляс О.В. зазначила, що комісія приймає рішення про призначення (відновлення) або відмову у призначенні (відновленні) соціальної виплати з моменту припинення її виплати з урахуванням акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї .Комісія може відмовити заявникові у призначенні (відновленні) такої виплати в разі його відсутності за фактичним місцем проживання/перебування, зазначеним у заяві про призначення (відновлення) соціальної виплати..Рішення комісії про відмову у призначенні (відновленні) соціальної виплати може бути оскаржене до суду.
Контроль за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам здійснюють структурні підрозділи з питань соціального захисту населення шляхом відвідування не рідше ніж один раз на шість місяців фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи, про що складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї за формою, встановленою Мінсоцполітики.
Також директор департаменту звернула увагу на те, що Урядом удосконалено Порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов'язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. У разі коли вартість фактично використаної послуги менша ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. У разі несплати відповідної вартості надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.
Постановою передбачено, що особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються відповідні пільги.
Змінено норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників: за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання – з 3 до 4,4 куб. метрів на одну особу на місяць; за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – з 4,5 до 7,1 куб. метрів на одну особу на місяць; за наявності газової плити та газового водонагрівача – з 9 до 14 куб. метрів на одну особу на місяць.
Переглянуто норму використання природного газу для індивідуального опалення з 7 до 5,5 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період
Змінено коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії та природного газу на потреби опалення: для 1-2 поверхові будівлі – 0,793, будівлі на 3 і більше поверхів – 0,462; теплової енергії на потреби централізованого опалення: для 1-4 поверхові будівлі – 0,462, будівлі на 5 і більше поверхів – 0,312
Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення та осіб, які звертаються за субсидією на скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо).
Для цього структурні підрозділи з питань соціального захисту населення збирають необхідну інформацію без звернення громадян і протягом десяти днів після отримання зазначеної інформації приймають рішення про призначення (непризначення) субсидії та письмово інформують про прийняте рішення громадян.
Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця проінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендарі - про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг на суму більше 50 тис. грн. шляхом подання відповідних документів.

Прес-служба Миколаївської ОДА.

| | | | - | | | | | |