.
Грантовая привлекательность Николаевщины. Почему не все районы области успешные.

Грантовая привлекательность Николаевщины. Почему не все районы области успешные.

mlp / 23.06.2016

Миколаївська область всерйоз цікавить представників закордонного бізнесу.
З метою всебічного розкриття економічного потенціалу були проведені інвестиційні форуми «Миколаївщина – надійний партнер» та «Форум майбутнього», бізнес-форум «Миколаїв-Батумі» та інші.

Керівництво Миколаївської області здійснює заходи щодо залучення коштів міжнародної технічної допомоги (далі – МТД) для вирішення соціально-економічних питань регіону та інших проблем.

З 2008 року Миколаївська області приймає участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», реалізацію якого продовжено у 2015 році.
За підсумками проведеного конкурсу для участі в ІІІ фазі Проекту, яка розрахована до 2017 року, відібрано 9 районів (Кривоозерський, Доманівський, Веселинівський, Вознесенський, Очаківський, Новобузький, Баштанський, Снігурівський, Жовтневий), а також міста обласного значення.

Цього року розпочалася реалізація проекту допомоги переміщеним особам із зони конфлікту грантової програми Європейського Союзу «Підтримка громад, які опинилися під впливом конфлікту в Україні» Проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Миколаївщина зацікавлена у створенні виробничих об’єктів на території області.

В рамках виконання Меморандуму між Адміністрацією Президента України та Фондом «Східна Європа» щодо співпраці з метою сприяння, розробці і впровадженню реформ в Україні Програма USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за сприяння облдержадміністрації проведено інформаційний захід з питань обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

«Дуже важливо всебічно розвивати Миколаївську область. Ми розуміємо, що державний бюджет обмежений, а проблем у громади багато. Тому співпраця з іноземними інвесторами та закордонними донорами – ідеальний вихід. Сьогодні Миколаївщина розвивається у цих напрямках, а керівництво області максимально підтримує кожну ініціативу громади», - акцентувала увагу голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко.

«Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – це спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй. Європейський Союз виступає як донор, а ПрООН як реалізатор ініціатив.
«Проект реалізується у форматі сталого розвитку місцевих громад. Ми зустрічаємося з жителями невеликих населених пунктів, через створення громадських організацій мобілізуємо їх. Обговорюємо, які в них є проблеми, якої допомоги вони потребують. Ми їх вчимо, щоби вони в подальшому рухалися самостійно. Надаємо допомогу у складанні планів розвитку, дотриманні цих планів. В рамках партнерства сприяємо у вирішенні проблем. З одного боку виступає донор, з іншого – в рамках співфінансування - місцевий бюджет та обов’язково - внесок самої громади у розмірі 5% від загального бюджету проекту.
Внесок громади зробили обов’язковим для того, щоби люди відчували свою відповідальність, відчували участь в процесі і відповідали за подальший стан проекту», - розповіла Наталя Ващиленко, координатор проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Миколаївській області.

У зв'язку з тим, що регіональний штат проекту не може охопити всю територію Миколаївської області, координаторами було ініційовано створення ресурсних центрів. В центрах забезпечується інформаційна, консультаційна підтримка і супровід місцевих проектів. Також в центрах проводиться постійне навчання по роботі з громадськістю, з місцевими радами в аспектах програм та проектів.

Серед районів-лідерів проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Миколаївській області є Снігурівський район. Цей район який бере участь в проекті з першої фази. За соціальними показниками це не самий успішний район. Саме тому у них виникла пряма зацікавленість в тому, щоб безпосередньо вирішувати проблеми своєї громади. Снігурівський район виграє і за кількістю проектів, і в бюджетному плані випереджає інші райони Миколаївської області.
Зараз у Снігурівському районі реалізуються 6 проектів: реалізація енергозберігаючих заходів - капітальний ремонт, заміна вікон та утеплення фасадів будівлі у школі села Кобзарка; заміна вікон у школах сіл Євгенівка та Олександрівка; заміна вікон у дитячому садку села Павлівка.
Також впроваджується економічний розвиток СОК «Злагода МВ» в селі Євгенівка (придбання сільськогосподарського обладнання) та шляхом придбання тепличного комплексу та сільськогосподарського обладнання буде розвиватись СОК «Виноградарі» у селі Нововасилівка.

«Ми відстежуємо, де проекти виконують більш оперативно та якісно і саме туди направляємо додаткову оргтехніку, готуємо бонуси. З плином часу, кожен район, кожна громада має свої інтерес, свій характер», - відзначає Наталія Ващиленко.

Баштанський район підключився до проекту з другої фази. Ще у 2011 році, навіть не будучи учасниками проекту, керівництво району вирішило створити свій ресурсний центр на базі районної ради. З часом центр перестав працювати, але сьогодні робота повністю відновлена.
«Ми завжди наводимо приклад Баштанського ресурсного центру, як показовий в Миколаївській області. Вони тривалий час виділялися з кращого боку і в Україні», - акцентувала Наталія.

Керівницвто Баштанского району за допомоги проекту розпочало проводити енергозберігаючі заходи. А саме, - капітальний ремонт і заміну вікон у школах сіл Добре і Явкине. Через придбання сільськогосподарського обладнання була надана можливість економічного розвитку СОК "Український хребет" у селі Новоіванівка. А також розпочаті інноваційні енергоефективні заходи у дитячому садку «Ромашка» села Інгулка, зокрема, реконструкція системи гарячого водопостачання з встановленням сонячних колекторів та ремонт покрівлі.

«Добре, що в рамках реалізації проекту ЄС/ПрООн є райони-лідери, але є й ті, хто навіть не починав роботу. Тому ми, обласна рада, активно підключились до інформаційної та просвітницької діяльності. Ми регулярно проводимо селекторні наради з головами районних рад, районних державних адміністрацій та міськими головами, виїжджаємо на місця. Результат роботи є, хоча і не все із запланованого виконано. Але ми не зупиняємося, впевнений, що зараз ті голови районних чи сільських рад, хто не розуміє навіщо їм ресурсний центр чи проектний менеджмент у майбутньому скажуть «Спасибі», - розповів своє бачення ситуації перший заступний голови обласної ради Михайло Соколов.

У трійку районів-лідерів Миколаївської області також увійшов Вітовський (Жовтневий) район. У районі впроваджено 4 проекти. У селах Михайло-Ларине та Первомайське впроваджуються інноваційні ефективні заходи щодо реконструкції вуличного освітлення. У селі Котляреве розпочато капітальний ремонт опалення з влаштуванням електроакумуляційного обігріву в амбулаторії. У селі Воскресенське уже зараз відбувається реконструкція системи водопостачання.

Наталя Ващиленко висловилася з приводу того, чому не кожен район є успішним в реалізації міжнародних проектів.

«Причина полягає в тому, що не завжди є розуміння керівництва району необхідності створення сервісних центрів та подібної роботи. Ми вдячні голові обласної ради Вікторії Москаленко та першому заступнику Михайлу Соколову, за те, що вони взялися за таку роботу грунтовно.
Друга проблема - людський фактор. Знайти спеціаліста, який готовий навчатися нашій діяльності, працювати з людьми, розробляти проекти, надто складно. Підготовлених спеціалістів знайти непросто, а підготовка потребує багато часу.
Третя причина виходить з особливості менталітету жителів сіл, адже вони надто малоактивні і не завжди вірять в кінцевий результат», – висловила своє бачення Наталя Ващиленко.

Источник: mk-oblrada.

| | | | - | | | | | |