.
Министерство финансов внесет ряд изменений в налоговую реформу с учетом предложений народных депутатов и президента.

Министерство финансов внесет ряд изменений в налоговую реформу с учетом предложений народных депутатов и президента.

mlp / 09.12.2015

Об этом накануне договорились на заседании Национального Совета Реформ, сообщила министр финансов Наталья Яресько на своей странице в Facebook.

«Ключевые новации этих предложений - введение ставок НДФЛ и налога на прибыль до 18% уже со следующего года и до 17% уже с 2017-го... Также среди новаций - введение переходного периода для перехода аграрного бизнеса на общую систему налогообложения, а также целый ряд важных моментов в администрировании налогов. В частности, относительно демилитаризации налоговой милиции, создания электронного кабинета налогоплательщика, создания абсолютно прозрачной, полностью автоматической системы возмещения НДС...», - написала она.
При этом министр напомнила, что Минфин также предлагает снизить налогообложение зарплат и уже в следующем году снизить ЕСВ с около 41% до 20%.
«Этот вариант получил одобрение Президента Украины Петра Порошенко и будет подан на рассмотрение Верховной Рады. Чтобы дать бизнесу время адаптироваться к изменению правил, президент предлагает ввести в действие положение о ставках налогов с 1 января 2016 года, а часть по администрированию - с 1 апреля 2016 года», - добавила Н. Яресько.

По информации "Сегодня", экономист А. Геращенко дал комментарий компромиссным договоренностям.
"Вчора пізно ввечері інформаційний простір облетіла новина про затвердження Національною радою реформ так званого компромісного варіанту податкової реформи.
Залишилося незрозумілим, хто з ким вступив у компроміс. Якщо йдеться про так званий "проект Южаніної", то, власне, сама назва цієї моделі податкової реформи є спрощенням, адже авторський колектив проекту складається з великої кількості представників громадянського суспільства, а їх для знаходження компромісу не запрошували.
Якщо ж ідеться про компроміс між прем’єром і президентом, то треба казати саме про те, що вони пішли на такий компроміс.
Навряд чи це компроміс із представниками малого бізнесу, адже передбачається відміна спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб та ускладнення й збільшення навантаження для фізичних осіб – підприємців.
Але головна проблема в тому, що проекту податкової реформи не існує в публічному просторі. Щось викладав на своєму сайті Мінфін, але потім інформація зникла. Про щось компромісне без наявності конкретного документу домовилася Національна рада реформ. Ще "щось", не відоме поки достеменно, буде внесено на розгляд Верховної ради.
Громадських активістів та експертів усунули від продуктивного діалогу в цій царині. Люди зі сцени Майдану й досі продовжують вважати, що саме вони звідти зі сцени цей Майдан організували і довели до перемоги. Гадають, що без людей поза сценою "їм було б важко, але вони все одно б перемогли".
Тож маємо ризик імітації та дрібних змін замість потужної трансформації в податковій сфері. Власне, як і в багатьох інших".

| | | | - | | | | | |