.
Верховная Рада Украины приняла Закон «О государственной регистрации прав на недвижимое имущество и их обременений».

Верховная Рада Украины приняла Закон «О государственной регистрации прав на недвижимое имущество и их обременений».

mlp / 26.11.2015

Документ принят 252 депутатами с некоторыми поправками, внесенными в ходе обсуждения. Соответствующий законопроект зарегистрирован под №2982.

Документом предусмотрены изменения в законодательные акты, регулирующие вопросы проведения государственной регистрации прав на недвижимое имущество и их обременений, направленные на упрощение соответствующей процедуры, и урегулирования процедурных вопросов, связанных с передачей соответствующих полномочий органам местного самоуправления.

Раніш у Пояснювальній записці до проекту Закону казано, що необхідність викладення в новій редакції Закону обумовлено тим, що поряд зі зміною суб’єктів, уповноважених на проведення державної реєстрації прав, запроваджуються важелі контролю за проведенням такої реєстрації з боку Міністерства юстиції України та його територіальних органів.
Вперше в системі державної реєстрації прав пропонується запровадити можливість оскарження рішень дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку. Особа, яка вважає, що її права порушено зможе оскаржити відповідні дії чи рішення до територіального органу Міністерства юстиції. У разі незгоди з рішенням вказаного органу за результатом розгляду скарги, його можна буде оскаржити до Мін’юсту. Виключення складають рішення про державну реєстрацію прав, які можна буде оскаржити виключно до Міністерства юстиції або до суду.

У зв'язку з тим, що законопроектом пропонується значно розширити суб'єктний склад осіб, які наділені повноваженням проводити державну реєстрацію прав, та передбачається ввести до такого суб’єктного складу банки, перед початком виконання відповідних функцій банк має пройти акредитацію у територіальному органі Міністерства юстиції України.

Також пропонується ввести адміністративну відповідальність за порушення строків державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Серед нововведень, які пропонується передбачити у проекті, передбачається встановити, що інформація, наявна в Державному реєстрі прав, є відкритою як за об’єктом, так і за суб’єктом.
Документи, що видаються за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, заявник може отримувати як в електронному, так і в паперовому вигляді.
При цьому документи, отриманні в електронній і паперовій формі, мають однакову юридичну силу.
Остаточно можна ознайомитись з усіма новаціями стане можливим після оприлюднення закону.

Инвестор.

| | | | - | | | | | |