.
Відбулося засідання круглого столу щодо створення спроможних громад.

Відбулося засідання круглого столу щодо створення спроможних громад.

mlp / 15.07.2015

13 липня відбулося засідання круглого столу, яке зібрало активістів та прибічників розвитку місцевого самоврядування серед громадських організацій. Під час заходу обговорили важливі питання та проблеми розвитку місцевого самоврядування через створення спроможних територіальних громад.



Важливим аспектом засідання стала участь громадських організацій та органів самоорганізації населення у безпосередньому створенні цих органів. Про це заявив голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація сприяння самоорганізації населення» Андрій Крупник. Він також додав, що важливим кроком на шляху створення повноцінної громади є затвердження її статуту, який мають розглянути на громадських слуханнях.

Виконавчий директор Миколаївського територіального відділення Асоціації міст України Тетяна Яблоновська зазначила, що необхідно залучати громадськість до процесу формування перспективного плану об’єднання громад.

Учасників круглого столу привітала керуюча справами міськвиконкому Інна Бичковська, яка зазначила, що міська влада приділяє багато уваги питанням децентралізації.

Директор Офісу реформ Валентин Бойко зауважив, що Офіс реформ, виступає модератором в процесі суспільної трансформації. «В практичній площині – це донесення до кожної людини суті реформ, а також – це допомога органам державної влади та місцевого самоврядування у проведені реформ», – підкреслив він.
Крім того, Валентин Бойко зазначив, що за час роботи організації було подолано декілька етапів, зокрема, етап міфів: «Іноді міфи створювалися юридично малограмотними та безвідповідальними політиками. Вони забувають про те, що реформи – це справа не тільки влади, а й опозиції, яка за цю країну також відповідає».
Валентин Бойко високо оцінив значення навчання сільських і селищних голів на курсах підвищення кваліфікації, що проводилося останні два тижні. Починається другий етап створення громад – це так звана «народна демократія». «Всі вже знають, що примушення до об’єднання громад ні до чого доброго не призводить. Примус не дасть позитивного результату, якого ми всі очікуємо від добровільного об’єднання, – сказав він. – Слід доводити головне – реформа несе регіональний розвиток, забезпечує зрозуміле та ефективне управління територіями, що дозволить громадянам безпосередньо на місцях під свою відповідальність займатися вирішенням питань місцевого значення».

На завершення круглого столу Андрій Крупник навів приклад реформ у Польщі: «Польща на реформи, свого часу, витратила 17 млрд. євро, в тому числі на експертну оцінку та просвітницьку діяльність. Ми маємо знаходити баланс інтересів при формуванні територіальних громад. Це має бути прозоро, публічно та обґрунтовано».

| | | | - | | | | | |