.
О бесплатном оформлении прав собственности на недвижимое имущество граждан, которое построено самовольно до 2011 года.

О бесплатном оформлении прав собственности на недвижимое имущество граждан, которое построено самовольно до 2011 года.

mlp / 27.05.2015

26 мая в «Офіційному віснику України» (№39) опубликован приказ Минрегиона №79 от 24.04.2015 года «Об утверждении Порядка принятия в эксплуатацию и проведения технического обследования индивидуальных (усадебных) жилых домов, садовых, дачных домов, хозяйственных (приусадебных) зданий и сооружений, общественных зданий и зданий и сооружений сельскохозяйственного назначения I и II категорий сложности, которые построены без разрешения на выполнение строительных работ».

Как проинформировали на сайте Минрегиона, заместитель министра регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Роман Абрамовский сказал: «Порядок дает возможность достичь основной цели закона Украины – оформления прав собственности на недвижимое имущество, принадлежащее гражданам, построенное в предыдущие годы».

Принимать в эксплуатацию такие объекты будут органы государственного архитектурно-строительного контроля до 31 декабря 2015 года бесплатно.
Соответствующее решение должно быть принято в течение 10 рабочих дней со дня подачи заявления собственниками земельных участков, на которых размещены объекты строительства, по результатам технического обследования.

Техническое обследование индивидуальных жилых домов площадью до 300 кв. м будет выполняться по упрощенной процедуре при технической инвентаризации объекта и одним сертифицированным специалистом по технической инвентаризации с отметкой в техническом паспорте.

Для объектов большей площади техническая инвентаризация и техническое обследование проводятся двумя различными специалистами – сертифицированным специалистом по технической инвентаризации и сертифицированным специалистом по техническому обследованию.
Соответственно будут оформляться два документа: технический паспорт и технический отчет об обследовании.

Пресс-служба Государственной архитектурно-строительной инспекции дала свой комментарий приказа.

В Україні почала діяти «будівельна амністія». Це доступний та швидкий спосіб легалізувати самочинні будівництва, якщо будівельні роботи відбувалися в період з 5 серпня 1992 по 12 березня 2011 року і не порушують державних будівельних норм щодо розміщення об’єкта.

Легалізація самобудів у рамках «будівельної амністії» відбуватиметься відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт" від 13 січня 2015 року № 92-VIII та наказу Мінрегіону №79 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення І та ІІ категорії складності, які збудовано без дозволу на виконання будівельних робіт».

Згідно з цими документами під «будівельну амністію» підпадають:
Індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди;
Громадські будинки І та ІІ категорій складності;
Будівлі і споруди сільськогосподарського призначення І і ІІ категорій складності.

Для того щоб узаконити самочинне будівництво житлового будинку до 300 кв. м. або господарської будівлі до 100 кв. м., громадянину слід зібрати наступний пакет документів:
- заяву;
- два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкта в експлуатацію;
- засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт, та копію технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження).
Порядком передбачена можливість використання технічних паспортів, складених до набрання чинності Порядку, а також звітів про проведення технічного обстеження, складених у період з 29 квітня 2013 року до набрання чинності вказаним Порядком.

Для легалізації будинку площею більше 300 кв. м. або іншого об’єкта слід зібрати наступний пакет документів:
- заяву;
- два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкта до експлуатації;
- звіт про проведення технічного обстеження об’єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації;
- засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт, та копію технічного паспорта.
З даним пакетом документів слід звернутися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) в обласному центрі, який прийме документи і передасть їх до відповідної інспекції.

Інспекція протягом десяти робочих днів з дати надходження до неї декларації перевіряє повноту зазначених там даних та на безоплатній основі реєструє подану декларацію.
Після проведення реєстрації один примірник залишається в Інспекції, яка її зареєструвала, а другий примірник з відміткою Інспекції через ЦНАП повертається замовнику.

Легалізувати самобуди 1992-2011 років за спрощеною процедурою буде можливо до кінця 2015 року. При цьому «будівельна амністія» не передбачає сплати громадянами штрафних санкцій.

Наразі Держархбудінспекцією готуються практичні коментарі щодо дій заявників у всіх можливих ситуаціях, які будуть опубліковані у Віснику ДАБІ та розміщені на сайті.

Инвестор.

| | | | - | | | | | |