.
Парламент сделал первый шаг к открытию свободного доступа к Государственному реестру вещных прав на недвижимое имущество.

Парламент сделал первый шаг к открытию свободного доступа к Государственному реестру вещных прав на недвижимое имущество.

mlp / 07.10.2014

Верховная Рада 7 октября приняла за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів».

В пояснительной записке законопроекта, который подготовлен командой А. Яценюка, указано: «Целью законопроекта является установление механизма решения проблемы выявления физического лица - конечного выгодополучателя юридических лиц, а также свободного доступа к Государственному реестру вещных прав на недвижимое имущество».

Проектом предлагается внести ряд изменений в Хозяйственный, Уголовный, Уголовно-процессуальный Кодексы, законы «О предотвращении и противодействии легализации (отмыванию) доходов, полученных преступным путем, или финансированию терроризма», «О государственной регистрации юридических лиц и физических лиц – предпринимателей», «О государственной регистрации вещных прав на недвижимое имущество и их отягощений».

Министр юстиции П. Петренко прогнозирует, что принятие законопроекта значительно усложнит возможность легализации доходов, полученных преступным путем, поскольку все юридические лица частного права будут обязаны указывать конечного выгодополучателя - физическое лицо при регистрации, смене юридического лица, а также при открытии счетов в финансовых учреждениях.
Введение свободного доступа к Госреестру вещных прав на недвижимое имущество для органов государственной власти и органов местного самоуправления, физических и юридических лиц значительно повысит качество административных услуг.

В Закон Украины «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» предложено внести изменения в ст.28. «Надання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з Державного реєстру прав».
Она будет изложена в следующем виде:
«1. Інформація про зареєстровані права та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою та загальнодоступною.
2. Для фізичних та юридичних осіб інформація з Державного реєстру прав надається виключно за об’єктом нерухомого майна в електронній формі через офіційний веб-сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації прав, чи в паперовій формі шляхом подання заяви особисто або пересилання поштового відправлення органам державної реєстрації прав та нотаріусам у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
3. Для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, органів прокуратури, органів Служби безпеки України, нотаріусів інформація з Державного реєстру прав у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом, надається за суб’єктом права чи за об’єктом нерухомого майна в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису. Порядок доступу до Державного реєстру прав визначається Кабінетом Міністрів України.
4. За заявою власника чи іншого правоволодільця орган державної реєстрації прав надає інформацію у формі виписки про осіб, які отримали відомості про зареєстровані права та їх обтяження на нерухоме майно, що йому належить.
5. Інформація про зареєстровані права та їх обтяження, отримана в електронній чи паперовій формі за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав, є офіційною та використовується відповідно до законодавства».



Инвестор.

| | | | - | | | | | |