.
25 марта николаевские риелторы обратились к Премьер-министру Украины

25 марта николаевские риелторы обратились к Премьер-министру Украины

mlp / 25.03.2014

18 марта 2014 г. состоялось очередное заседание Николаевской областной ассоциации специалистов по недвижимости, на котором риелторы приняли решение подготовить обращение к Премьер-министру Украины А.П. Яценюку относительно ситуации, которая сложилась с оценкой недвижимого имущества.

Полный текст документа приводится ниже.

Шановний Арсенію Петровичу!

Асоціація фахівців з нерухомості Миколаївської області висловлює стурбованість у зв’язку з негативним впливом на ринок нерухомості України дії Постанови Кабінету Міністрів України № 231 від 04.03.13 “Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства”.

Затверджений Постановою № 231 Порядок проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, та інші нормативні акти ( зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій, листи та накази Фонду державного майна України ) кардинально погіршили ситуацію на ринку нерухомості України.

Серед негативних факторів зазначеної Постанови слід зазначити такі:

1. Фактична монополізація діяльності оцінювачів нерухомого майна для проведення оцінки нерухомого та рухомого майна для цілей оподаткування.
Система «навчання» оцінювачів з подальшою сертифікацією суб’єктів оціночної діяльності, впроваджена Фондом державного майна України, призвела до усунення з ринку оцінки багатьох досвідчених фахівців і виходу на ринок дилетантів, які навіть не проходили обов'язкового стажування протягом року.

2. Витрати на навчання та приєднання до автоматизованої програми, відверто завищені тарифи на оцінку для цілей оподаткування, є виключно штучно створеним джерелом доходів, які тепер повинні покривати учасники ринку нерухомості, переважна більшість яких - громадяни України.
Так, тарифи вартості звітів на квартири складають від 1000 до 1500 гривень, будинки з земельною ділянкою - до 4500 гривень, а комерційні об’єкти - до 10 000 гривень з терміном виконання робіт від п'яти до десяти робочих днів, що веде до затримки вчинення нотаріальних дій при відчуженні майна або до скасування угод.

3. Система автоматизованої оцінки, що заснована виключно на аналоговому методі, призвела до того, що “оціночна вартість” нерухомості не відповідає реальним ринковим цінам, хоча повинна – відповідно до міжнародної практики та здорового глузду.
Джерела інформації для створення звітів не враховують реальну динаміку ціноутворення, відсоток дисконту від ціни пропозиції, що заявляється продавцями в засобах масової інформації, стан об’єкта нерухомості, місце розташування та інші фактори, що є обов’язковими для «ринкової оцінки» нерухомого майна. В якості прикладу - якщо в багатоквартирному будинку вже була оцінена квартира з якісним ремонтом, то всі інші квартири (навіть після пожежі) будуть оцінені не нижче, без урахування стану житла.
Оцінка об’єктів комерційної нерухомості проводиться виключно за методом аналогів, ігноруючи дохідний підхід, який є базовим при оцінці комерційної нерухомості.

4. Створена Фондом державного майна України єдина база звітів про оцінку для цілей оподаткування також є штучно створеним надлишковим елементом, що не має практичного змісту та додатково ускладнює роботу нотаріусів.

Асоціація фахівців з нерухомості Миколаївської області пропонує якнайшвидше вирішити питання налагодження системи оцінки нерухомого майна для цілей оподаткування , що дасть змогу нормалізувати ситуацію на ринку нерухомості України.

Для цього терміново необхідно:
1. Зупинити систему оцінки, яка діє згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 231 від 04.03.13.
2. Повернутися до системи оцінки, що діяла до 01.11.2013 року.
3. Протягом короткого періоду часу розробити, затвердити та ввести в дію новий порядок оцінки нерухомого майна з базовими принципами:
- урахування індивідуальних факторів, які мають вплив на вартість нерухомості;
- роботи з оцінки виконують суб’єкти підприємницької діяльності за місцем розташування нерухомості.

З повагою,
Голова МОАСН
П. Л. Мойсол

| | | | - | | | | | |