.
Миколаївщина прийняла естафету пам’яті «Слава визволителям України» від Дніпропетровської області.

Миколаївщина прийняла естафету пам’яті «Слава визволителям України» від Дніпропетровської області.

mlp / 05.03.2014

В рамках відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні Організацією ветеранів України започатковано Всеукраїнську естафету пам’яті «Слава визволителям України».

У вівторок, 4 березня, заступник голови обласної ради Олександр Смирнов разом з керівниками Казанківського району та представниками ветеранських організацій області зустріли на кордоні Миколаївської і Дніпропетровської областей делегацію з Дніпропетровщини, яка передала нашій області символи всеукраїнської естафети. Це копія штандарту 3-го Українського фронту, що визволяв нашу область, снарядні гільзи з землею з місць, де проходили бої, та фотоальбом, в якому відображено заходи в рамках всеукраїнської естафети.

В Миколаївській області естафета не випадково розпочалася з Казанківщини. Адже визволення цього району відбулося на початку березня 1944 року. Саме тоді до Казанки вийшли 135-а і 3-а танкові, а також 56-а мотострілкова бригади 23-го танкового корпусу під командуванням генерал-лейтенанта Є.Пушкіна та 28-й гвардійський окремий важкий танковий полк на чолі з командиром полковником Б.Чикиним. В результаті тригодинного бою противник втратив близько тисячі солдат і офіцерів, більше сорока танків, декілька сотень автомашин.

При в'їзді в Казанку на місці, де відбувався танковий бій з загарбниками, на честь воїнів 23-го танкового корпусу встановлений танк Т-34 під номером «271» (командир І. Каліна), який в числі перших прорвався в розташування ворога при звільненні села. Члени миколаївської та дніпропетровської делегації поклали до нього квіти на знак пошани героям.

Також вінки і квіти було покладено до оновленого меморіалу визволителів в центрі Казанки.

В Казанківському районному будинку культури делегація Дніпропетровщини урочисто передала символи естафети миколаївцям. Зазначені символи будуть використовуватися під час обласних святкових заходів.

- Естафета пройде всіма містами та районами області. А вже 31 березня в місті Очакові ми передамо естафету Одещині. Ми повинні шанувати живих та пам’ятати загиблих героїв, – наголосив голова Миколаївської обласної організації ветеранів України, полковник Михайло Афанасійович Шинкарьов.

Михайло Афанасійович зазначив, що з Казанківського району розпочався обласний етап Всеукраїнської естафети. 1 квітня символи обласного етапу будуть передані на зберігання до Миколаївського обласного краєзнавчого музею.
Наступним районом, що прийме естафету від Казанки, стане Новобузький. А 28 березня урочисті заходи відбудуться в Миколаєві, біля меморіалу 68 героям-обльшанцям.

Докладний план урочистих заходів естафети розміщено на сайті обласної ради.

| | | | - | | | | | |