.
До конца текущего года работы по очистке реки Синюха могут быть завершены.

До конца текущего года работы по очистке реки Синюха могут быть завершены.

mlp / 20.11.2013

У Первомайську приступили до проекту з розчищення русла річки Синюха, почавши поступово чистити дно річки від мулу і піску.

Роботи з очищення виконуються підрядною організацією «ПМК-226» на замовлення управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації.
Як відомо, за останні десять років річка Синюха, з якої здійснюється водопостачання міста Первомайськ, обміліла і замулилась. І вода, яка подається в місто, вже не питна, а технічна. З метою недопущення виникнення надзвичайної ситуації Миколаївська облдержадміністрація звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням виділити кошти на розчищення річки Синюха та реконструкцію водозабору. У свою чергу Кабмін видав розпорядження, яким виділив з резервного фонду державного бюджету 17 мільйонів гривень для очищення русла річки Синюха в районі міста Первомайськ.
Так, проект з очищення річки Синюха складається з двох частин.
- Перша частина - це розчищення русла річки Синюха. Довжина цієї ділянки 2,6 кілометри. Орієнтовна вартість – 9,6 мільйонів гривень. Друга частина проекту - система нового водозабору, який знаходиться вище за течією річки і ще через три кілометри. Роботи там на даний момент почалися. Вартість цього водозабору понад 7 мільйонів гривень, - розповів начальник ТОВ «ПМК-226», Вячеслав Григоренко.
На сьогоднішній день на річці працює два земснаряди, але, для того, щоб у короткий проміжок часу виконати всі необхідні роботи, будуть залучені ще додаткові земснаряди.
Варто відзначити, що останні 30 років подібні роботи на річці в районі Первомайська не проводилися, і назріло їх виконання. Причиною тому стало зміління русла річки.
- Справа в тому, що річка стала трохи регульованою, тому що вгорі є гребля, яка регулює протік. Природно, взимку, коли тане сніг, немає нормального льодоходу, який чистив би річку. Тому з кожним роком вона міліє, і це особливо видно в районі водозабору, тому що в літній проміжок часу, коли місту потрібна вода, утворюється низька воронка. Тому виникла необхідність у розчищенні та поглибленні річки, - зазначив підрядник.
Примітно, що вимитий з дна річки пісок буде надалі використовуватися в будівельних цілях, або ж для посипання доріг в зимовий період.
За складеним графіком за сприятливих умов роботи з очищення русла річки Синюха будуть закінчені до кінця грудня поточного року.


За матеріалами управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації

| | | | - | | | | | |