.
Володимир Луста: «Ми збільшуємо не тільки обсяги виловів риби, а ще й кількість робочих місць та надходження до бюджету»

Володимир Луста: «Ми збільшуємо не тільки обсяги виловів риби, а ще й кількість робочих місць та надходження до бюджету»

mlp / 15.10.2013

Постановою Кабінету міністрів України «Про затвердження Державної цільової економічної програми розвитку рибного господарства на 2012-2016 роки» передбачено щорічне проведення робіт із вселення молоді водних біоресурсів до водойм загальнодержавного значення з риборозплідних підприємств, які фінансуються з державного бюджету та підпорядковуються Державному агентству рибного господарства України.

У 2012 році Миколаїврибоохороною, завдяки підтримці голови Миколаївської облдержадміністрації та голови Державного агентства рибного господарства України, за рахунок виробничого плану ДУ "Херсонський виробничо-експерементальний завод по розведенню частикових видів риб" було проведено зариблення р. Південний Буг в обсязі 1 млн. екземплярів рослиноїдних видів риб (товстолобик, його гібриди та білий амур), а також коропа, з яких: 951 318 екземплярів товстолобика та його гібридів, 11 855 екземплярів білого амура та 36 845 екземплярів коропа.

Цього року завдяки досягненню Миколаїврибоохороною позитивних показників у роботі, Держрибагентством України за рахунок виробничих планів ДУ «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» та ДУ "Херсонський виробничо-експерементальний завод по розведенню частикових видів риб" заплановано проведення робіт із вселення молоді рослиноїдних видів риб та коропа до р. Південний Буг, в обсязі 1,5 млн. екземплярів, за умови забезпечення Миколаївською областю транспортування молоді водних біоресурсів з заводів до місць вселення.

Як розповів журналістам заступник голови облдержадміністрації Володимир Луста, завдяки підтримці голови облдержадміністрації Миколи Круглова було вирішено питання щодо транспортування молоді водних біоресурсів.
Вже проведено роботи із вселення дволітки рослиноїдних видів риб та коропа в обсязі 101 855 екземплярів.

Сьогодні, 15 жовтня, було проведено роботи по вселенню до р. Південний Буг цьогорічки рослиноїдних видів риб та коропа в обсязі 250 тис. екземплярів.

Відповідно до наукових спостережень, процент молоді, що виживає до досягнення молоддю товарного розміру, складає не менше ніж 80 % від загального обсягу.

Молодь, яка була вселена у 2012 році, вже досягла мінімального товарного розміру, і це дозволить у поточному році підвищити на 1,5 тис. тон обсяги вилову водних біоресурсів на водоймах загальнодержавного значення, розташованих в межах Миколаївської області.

Після досягнення товарного розміру молоддю, яку вселяють на даний час, обсяги вилову тільки у 2014 році зростуть на 2,5 – 3 тис. тонн на рік.

Володимир Луста розповів, що облдержадміністрацією, райдержадміністрацією, управлінням рибоохорони проведена значна робота по інвентаризації водойм, а також по створенню нових спеціальних товарних рибних господарств (СТРГ), яких на кінець минулого року в області було 36. Зараз їх вже близько п’ятдесяти, а на кінець року планується довести цей показник до 100.

В результаті діяльності СТРГ до внутрішніх водойм Миколаївської області за 9 місяців поточного року було вселено 1 млн. 12 тис молоді рослиноїдних видів риб та коропа, що у майбутньому забезпечить вилов приблизно 600 тон товарної продукції.

Як наголосив заступник голови облдержадміністрації ріст кількості СТРГ не тільки збільшує обсяги виловів риби, а ще й кількість робочих місць та надходження до бюджету.

Прес-служба Миколаївської ОДА.

| | | | - | | | | | |