.
Глава Укргосреестра Д. Ворона ответил на вопросы украинцев.

Глава Укргосреестра Д. Ворона ответил на вопросы украинцев.

mlp / 14.10.2013

9 октября на портале ЛІГА.net состоялась Интернет-конференция Дмитрия Вороны, Главы Государственной регистрационной службы Украины на тему: «Электронные сервисы Укргосреестра».

Представляем его ответы на некоторые вопросы украинцев.

- По ТВ и на радио неоднократно говорили, что собственник жилья может бесплатно получить выписку из Госреестра о праве собственности на жилье. Во время же консультации по Skype: drsu.online мне сказали, что я не могу получить информацию из Госреестра, т.к. предварительно сама должна ее туда внести, заплатив 120 грн. + подать нотариально заверенные копии документов, подтверждающих право собственности.
Как Вы это объясните?
ОТВЕТ: Относительно Вашего вопроса. Очень тяжело консультировать, не видя документа, но, так как я доверяю нашим консультантам, могу сказать, во-первых: установленные госпошлины за предоставление услуг существуют единые для всех категорий заявителей, и они перечисляются в госбюджет. Второе: если право собственности на Ваше имущество не было внесено в электронный реестр до 2003 года (а для городов Киева и Севастополя до 2009 года), то действительно, Вам необходимо внести информацию о Вашем имуществе в реестр, подать нотариально заверенную копию документа и оплатить госпошлину. В других случаях в этом нет необходимости.

- Сейчас многие говорят об утечке данных после проблем на Сайте Минюста. Неужели нельзя правильно защитить информацию? И как обычному гражданину теперь защитить свои данные, о той же недвижимости, к примеру?
ОТВЕТ: Есть ключевые моменты, о которых, к сожалению, знают еще не все граждане нашей страны. 1. ВЗЛОМА БАЗ ДАННЫХ НЕ БЫЛО. 2. НИКАКОГО ВНЕШНЕГО ВМЕШАТЕЛЬСТВА В БАЗЫ ДАННЫХ НЕ БЫЛО ДОПУЩЕНО. 3. ДАННЫЕ ЗАЩИЩЕНЫ НАДЛЕЖАЩИМ ОБРАЗОМ.
Мы активнейшим образом разрабатываем государственное программное обеспечение, которое и будет основой «транспортной системы» госреестра. Частные компании к разработкам не привлекаются.

- Прокоментуйте, будь-ласка, ситуацію, яка склалася, та перспективи її вирішення, щодо видачі дублікатів документів, що посвідчують право власності на нерухоме майно (в частині - земельних ділянок), так як фактично, роз'яснення, надані у листі "Щодо видачі дублікатів втрачених або зіпсованих документів", не мають механізму реалізації.
ОТВЕТ: Дійсно, у нас існувала колізія в законодавстві в цій частині. Зараз уже розроблені і підготовлені для прийняття всі необхідні нормативно-правові акти. Сподіваємось на їх прийняття найближчим часом. Роз’яснення, про які Ви запитували, все ж таки мають механізм реалізації, який сьогодні застосовується, але дійсно,він складний. Тут я з Вами погоджуюся!

- Хочу продати приватний будинок у селі. Чи потрібно для цього звертатися до Укрдержреєстру і з якими документами? І чи обов'язково за місцем знаходження будинку чи можна за місцем проживання (мешкаю в іншій області)?
ОТВЕТ: Якщо до 2003 року (а для міст Києва та Севастополя до 2009 року) Ваш будинок не був внесений до держреєстру нерухомості, то Ви маєте звернутися до відповідних підрозділів Укрдержреєстру з документами, що підтверджують Ваше право власності. В інших випадках Ви звертаєтесь безпосередньо до нотаріуса і максимум за 4 години зможете продати свою нерухомість. Нажаль, розвиток баз даних на сьогоднішній день ще не дозволяє звертатись за місцем проживання, а тільки за місцем знаходження будинку.

- На якому етапі співпраця Державної реєстраційної служби з «Укрпоштою». Чи проведено навчання працівників зв’язку наданню нових видів послуг? Коли можна буде скористатися їх послугами для реєстрації нерухомості?
ОТВЕТ: Зараз ми проводимо навчання операторів Укрпошти. Розроблено регламенти надання послуг та бланки заяв. Вирішується питання по сплаті держмита безпосередньо у відділеннях Укрпошти. Надання послуг планується з 1 листопада цього року.

- Бюро технічної інвентаризації вело облік об'єктів нерухомості на паперових носіях. Потім було створено Державну раєстраційну службу, яка стала наступником БТІ у цьому питанні. Скажіть, будь ласка, як проходить процес наповнення електроної бази державного реєстру та яким чином організована взаємодія між Укрдержреєстром та БТІ?
ОТВЕТ: БТІ з 2003 року (а у містах Києві та Севастополі з 2009 року) здійснювали реєстрацію нерухомості в електронному реєстрі. Саме тому сьогодні ми більшість об’єктів нерухомості просто переносимо із старого реєстра у новий. Відповідно, наповнення баз даних державного реєстру відбувалося останніх десять років. Відсоток нерухомого майна, внесеного до електронних реєстрів, ми оцінюємо як 70%-80%. У більшості районів співпраця з БТІ, єдиною функцією яких сьогодні є збереження паперових архівів, ведеться в нормальному режимі.

| | | | - | | | | | |