.
Госфининспекция в Николаевской области сообщила о присвоенных 39 млн. грн. пятилетней давности.

Госфининспекция в Николаевской области сообщила о присвоенных 39 млн. грн. пятилетней давности.

mlp / 11.10.2013

За результатом ревізії фінансово-господарської діяльності ПАТ «Миколаївгаз», проведеної Держфінінспекцією в Миколаївській області, слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Миколаївській області зареєстровано кримінальне провадження щодо вчинення злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», за фактом привласнення грошових коштів НАК «Нафтогаз України» на суму 39 млн грн.

Так, у січні 2009 року, за дорученням управління Служби безпеки України в Миколаївській області, на підставі постанови Апеляційного суду Миколаївської області, Держфінінспекцією в Миколаївській області проведено позапланову ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ВАТ «Миколаївгаз» за період з січня 2008 року по січень 2009 року.
Ревізори дослідили виконання ВАТ «Миколаївгаз» договору доручення з реалізації природного газу та розрахунків за нього з ТОВ «КФ «Професіонал».
Під час ревізії з’ясувалося, що відповідно до зазначеного договору доручення, впродовж березня-травня 2008 року ВАТ «Миколаївгаз», від імені комерційної фірми «Професіонал», здійснювало реалізацію природного газу промисловим споживачам Миколаївської області за нерегульованим тарифом, збирало виручку за реалізований природний газ з подальшим переказом їй коштів.
Усього за березень-травень 2008 року мережами ВАТ «Миколаївгаз» промисловим споживачам області реалізовано 31 145,79 тис. куб метрів імпортованого природного газу вартістю 33,3 млн грн, за який на користь ТОВ «КФ «Професіонал», як «власника» природного газу, перераховано коштів обсягом 26,9 млн грн, проведено взаємозалік на суму 5,7 млн грн та ще 6,4 млн грн обліковується ВАТ «Миколаївгаз» в якості боргу перед комерційною фірмою.
При цьому, з березня 2008 року імпортований природний газ реалізується в Україні виключно Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» та її дочірньою компанією «Газ України», які є єдиними власниками імпортованого природного газу на території України.
Відповідно до чинного законодавства, здійснення господарської діяльності з постачання природного газу за нерегульованим тарифом можливе лише при наявності у ліцензіата - ТОВ «КФ «Професіонал» договору купівлі-продажу газу із його власником та обсягів ресурсу газу.
Однак ревізією встановлено, що акціонерною компанією «Нафтогаз України» та її дочірньою компанією «Газ України» в березні – травні 2008 року постачання природного газу на користь ТОВ «КФ «Професіонал» не здійснювалось.
Таким чином, всупереч законодавству, ВАТ «Миколаївгаз» спільно з комерційною фірмою «Професіонал» здійснили відчуження газу, власником якого є НАК «Нафтогаз України» та завдали державі, в особі Національної акціонерної компанії, матеріальної шкоди на суму 33,3 млн грн.
Слід зазначити, у вересні 2008 року постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України анульовано ліцензію ТОВ «КФ «Професіонал» на право здійснення господарської діяльності з постачання природного газу за нерегульованим тарифом.

На час проведення ревізії за станом січень 2009 року, ТОВ «КФ «Професіонал» за реєстраційною адресою не знайдено, що є однією з ознак фіктивності даного суб’єкта господарювання. Тож після завершення контрольного заходу матеріали ревізії були направлені для розгляду до прокуратури.

21 серпня поточного року відомості щодо цієї справи слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Миколаївській області зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Прес-служба Держфінінспекції в Миколаївській області

| | | | - | | | | | |