.
Жители ОСМД смогут самостоятельно решать вопросы тарификации услуг по содержанию дома и придомовой территории.

Жители ОСМД смогут самостоятельно решать вопросы тарификации услуг по содержанию дома и придомовой территории.

mlp / 12.08.2013

Згідно з Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», до виключної компетенції загальних зборів членів об’єднання відноситься, зокрема, затвердження кошторису і балансу об’єднання, а також визначення розмірів внесків та платежів членами об’єднання. Проте ні зазначеним Законом України, ні іншими законодавчими актами не передбачено затвердження або погодження органами місцевого самоврядування розмірів внесків та платежів, визначених загальними зборами об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ).

Зауважимо, що утримання будинку і прибудинкової території ОСББ може забезпечуватися як самостійно, так і відповідними суб’єктами господарювання (виконавцями послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій).
При визначенні складу витрат на утримання будинку і прибудинкової території, які включаються до кошторису ОСББ, слід керуватися правилами утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затвердженими Наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 № 76.
Також слід зазначити, що чинне законодавство України не ставить право громадян на отримання пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги в залежності від того, проживають громадяни в будинку, де створено ОСББ, чи в будинку, де воно не створено, і залежно від того, сплачуються відповідні витрати безпосередньо виконавцям житлово-комунальних послуг чи через ОСББ.
Вказані вище зміни стосуються виключно витрат на утримання будинку і прибудинкової території і не стосуються тарифів на газ, теплову енергію, централізоване опалення, гаряче та холодне водопостачання.
Таким чином, керівнику житлово-будівельного кооперативу та ОСББ необхідно провести загальні збори, затвердити нову назву витрат на утримання будинку – внески.
Копія протоколу зборів подається в управління соціального захисту населення відповідного району для забезпечення прав мешканців на отримання пільг та субсидій. Разом з копією протоколу потрібно надати розрахунок затверджених витрат.
Такий розрахунок замовляється у комунальному підприємстві «Головний інформаційно-обчислювальний центр». За умови, якщо розрахунок витрат проведено згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 і розмір витрат не змінюється, роздрукувати форми щодо нормативних витрат для ОСББ та ЖБК можна безкоштовно.

http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=246577968

Источник: Госслужба Украины по вопросам регуляторной политики и развития предпринимательства.

| | | | - | | | | | |