.
Инспекция ГАСК напомнила услугами, каких техников по инвентаризации недвижимости можно пользоваться.

Инспекция ГАСК напомнила услугами, каких техников по инвентаризации недвижимости можно пользоваться.

mlp / 25.06.2013

В Инспекцию ГАСК в Николаевской области обратился Олег Колесниченко, житель г. Первомайска.

В письме он указал: «Добрий день! Нам прийшла відмова у розгляді пакету документів на самовільні забудови з причиною "отримати новий тех.паспорт" з посилання на п.2.7 з тех.обстеження. Наш техпаспорт датований 12.02.2013р. Останні зміни до Інструкції "Про порядок проведення тех.інвентаризації..." були внесені 08.01.2013р. Прошу надати пояснення, на якій підставі ви не приймаєте до розгляду пакет документів з таким тех.паспортом?»

Ему ответили:
«Розглянувши Ваше звернення, яке надійшло на електронну пошту Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Миколаївській області (далі - Інспекція), стосовно повернення декларації про прийняття в експлуатацію об’єкта, оформленої на підставі технічного паспорта від 12.02.2013р., повідомляємо наступне.
04.06.2013р. Інспекцією відповідно до вимог, установлених Порядком прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж (далі – «Порядок»), затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 19.03.2013р. № 95, було розглянуто подані Вами документи та прийнято рішення про повернення декларації про готовність Об’єкта до експлуатації, яка оформлена з порушенням вимог, установлених Порядком.

Причинами повернення вищезазначеної декларації було незабезпечення здійснення технічного обстеження Об’єкта на предмет відповідності Об’єкта вимогам надійності і безпечної експлуатації, та не надання Інспекції технічного паспорту Об’єкта, виготовленого з урахуванням технічного обстеження Об’єкту після 29.04.2013р. (після дати набрання чинності Порядку).

Обов’язковість проведення технічного обстеження передбачена пунктом 3.1 Порядку, яким визначено, що прийняття в експлуатацію об’єктів здійснюється за результатами технічного обстеження шляхом реєстрації територіальними органами Держархбудінспекції України декларації про готовність об’єкта до експлуатації, а висновок про відповідність вимогам надійності та можливості його безпечної експлуатації є обов’язковою інформацією при заповненні пункту 6 декларації про готовність об’єкта до експлуатації.
Так, згідно із абзацом 8 пункту 1.2 Порядку, технічне обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єктів - комплекс заходів, спрямованих на встановлення технічного стану будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єктів з метою визначення можливості або неможливості їх безпечної експлуатації.

У відповідності до пунктів 2.3, 2.5 Порядку, за результатами здійснення технічного обстеження складається звіт за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єктів (далі - Звіт), який містить висновок про відповідність або невідповідність об’єкта вимогам надійності і безпечної експлуатації і можливості чи неможливості його безпечної експлуатації.

Роботи з технічного обстеження можуть здійснюватися виключно виконавцем, який проводить роботи з технічного обстеження відповідно до кваліфікаційного сертифіката відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єкта архітектури за напрямом – експертиза та обстеження у будівництві.

Відповідно до пункту 2.7. Порядку, технічне обстеження об'єктів індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, прибудов до них загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них загальною площею до 100 квадратних метрів включно проводиться під час їх технічної інвентаризації з подальшою видачею технічного паспорта.

Наданий Вами технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок виготовлено станом на 12.02.2013р. техніком з інвентаризації нерухомого майна, який не має кваліфікаційного сертифіката відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єкта архітектури за напрямом – експертиза та обстеження у будівництві, та за відсутності технічного обстеження Об’єкту, а отже не містить інформації щодо відповідності або невідповідності Об’єкта вимогам надійності і безпечної експлуатації.

Отже, для введення об’єкта в експлуатацію Вам необхідно усунути недоліки, зазначені в листі Інспекції, після чого Ви можете повторно звернутися до Інспекції для реєстрації декларації».

| | | | - | | | | | |