.
Опозиційні депутати Миколаївщини вимагають захисту української мови, а з нею – Конституції України.

Опозиційні депутати Миколаївщини вимагають захисту української мови, а з нею – Конституції України.

mlp / 20.11.2012

Зважаючи на відсутність системної підтримки державної мови, а також у світлі недавніх передвиборних подій, пов’язаних із прийняттям Закону України «Про засади державної мовної політики», в тому числі, депутатами міської ради, обласної ради, чим російській мові надано статус регіональної, депутати Миколаївської обласної ради від «Фронту Змін» розробили Програму розвитку і функціонування української мови на території Миколаївської області на 2013-2015 роки», повідомляє прес-служба організації.

Як зауважив голова фракції Вадим Меріков, подібна програма діяла в області протягом 2004-2010 років, але, на жаль, не була подовжена. З іншого боку, такий важливий документ діє на території багатьох областей, проте на Миколаївщині влада, на жаль, його уникала. Можливо, це сталося через відсутність цілісної Державної програми розвитку української мови, проте це не може звільнити від неухильного виконання Конституції України.
За основу згаданого документа, розробленого опозиціонерами та винесеного на розгляд ХІІ сесії Миколаївської обласної ради шостого скликання, покладено, в першу чергу, Основний документ країни, де визначено статус української мови як державної. Тому, залучаючи органи місцевого самоврядування, заклади освіти, науки, культури, депутати вимагатимуть виконання засад Конституції України на території області, де українська мова повинна увійти до всіх сфер суспільного життя, причому незалежно від того, хто якою мовою спілкується у повсякденні.
Вадим Меріков зауважив: «Ви подивіться, як захищають свою мову у всьому світі. В жодній країні ви не отримаєте громадянства, якщо не складете успішно іспити на володіння державною мовою та історією. Цими ж днями цим шляхом пішла і Росія: віднині там доведеться складати подібні випробування навіть трудовим мігрантам. В Україні, на жаль, до такого ще далеко: самі ж чиновники, які повинні дотримуватися Конституції, ігнорують державну мову, тому роблять все, щоби витіснити українську з ужитку, в тому числі, з освіти, науки, ЗМІ».

- Тому я вірю, що депутатам Миколаївської обласної ради вистачить мудрості підтримати цю Програму, якою ми повинні захистити як громадян, нашу молодь, а також і Конституцію України, - додав Вадим Меріков.

Пресс-секретарь Политической Партии "Фронт Змін"
Ярослав Индиков

| | | | - | | | | | |