.
Реквиемная процессия на старом городском кладбище.

Реквиемная процессия на старом городском кладбище.

mlp / 01.11.2012

2 листопада на Старому християнському кладовищі в м. Миколаєві пройде хода, присвячена відзначенню Дню спогаду всіх померлих, який у польській народній традиції відзначається саме 2 листопада, одразу після 1 листопада – Дня всіх святих у католицькому календарі. Цього року процесія буде зорганізована силами Миколаївської обласної громадської організації «Товариство польської культури «Полонія Семпер Фіделіс» спільно з духівництвом та представниками римсько-католицької громади м. Миколаєва.

На загальноміському рівні цей захід проводитиметься вперше: до цього жалобні процесії, присвячені спогаду пам’яті всіх померлих на міському Старому кладовищі проводилися лише за участі римо-католиків. Натомість 2012 року Миколаївська обласна громадська організація «Товариство польської культури «Полонія Семпер Фіделіс» звертається з ініціативою про проведення спільного заходу не тільки до католиків, а й до інших національно-культурних товариств міста. І це не дарма. Адже стан місць поховання славетних і простих, на жаль, уже невідомих городян, вражає: замість тихої краси погостів миколаївець та гість міста, котрий приїхав відвідати своїх померлих близьких, побачить пограбовані, зруйновані, засмічені та осквернені могили. На капличках та сімейних склепах вже не видно імен і прізвищ городян, які колись прославили своєю діяльністю наше місто, покійники пограбовані людьми, котрі вже не бояться ані Бога, ані карного кодексу, ані самосуду людського. Бездомні живуть, їдять та сплять, може, не дай Бог, і помирають поряд з потривоженими похованнями. На нагробках 19го та початку 20го сторіччя видні сліди доморощених «майстрів гробових справ» вже радянського періоду, які часто крали мармурові плити з інших багатих пам’ятників, перевертали, та писали вже як на чистій дошці, дані про нових похованих людей. Залишилося лише здогадуватися, скільки за «чорними» розцінками коштувало миколаївцям поховання покійника до чужого склепу. Часто видні залишки після сатанинських ритуалів та розтрощені картеччю зображення померлих чи розбиті хрести. Для інформації: царське «Уложення про покарання» в редакції 1845 року за розривання місць поховання передбачало до 12 років каторги. За знищення або пошкодження цвинтарного пам’ятника давали від 4 до 8 років ув’язнення, а за крадіжку присуджували рік відсидки або взагалі – висилали злочинця до Сибіру. В сьогоднішні, «цивілізовані» часи чомусь не чутно про арешти, покарання, чи гучні процеси проти цвинтарних вандалів та грабіжників. А результати їх руйнівної діяльності кожен може побачити на миколаївських місцях поховання.

Саме тому Миколаївська обласна громадська організація «Товариство польської культури «Полонія Семпер Фіделіс» провела своїми силами, а також за участі добровольців з числа небайдужих городян декілька заходів із відновлення, прибирання, облагороджування могил поляків і взагалі всіх християн. Усього в них узяло участь більше 40 людей. Було знайдено місце поховання польської родини Міштольдтів, встановлено на ній кимось повалений та вже приготовлений до виносу хрест. Відновлено історичну справедливість – повернено первинний вигляд напису мешканки Миколаєва польського походження Юзефі Станкевич. Впорядковано, прибрано, розчищено зарослі в частині кладовища – «Адміральському секторі». Все це було здійснено не тільки силами самих учасників нашого полонійного товариства, а й завдяки безцінній інформації пані Тетяни Губської (людини, в якої є польські коріння) – старшого наукового співробітника Миколаївського обласного краєзнавчого музею та її, по-справжньому, самовідданій праці над відновленням історичної пам’яті щодо місць поховання миколаївців.

Миколаївська обласна громадська організація «Товариство польської культури «Полонія Семпер Фіделіс» запрошує всіх бажаючих та представників будь-якої національності прийти 2 листопада о 15.00 годині на реквіємну процесію на Старе християнське кладовище м. Миколаєва за адресою: вул. Степова, 30. Хода розпочнеться біля сімейного поховання Шардтів – декілька з представників цієї родини були засновниками та активними учасниками Чоловіколюбного товариства при Миколаївській римсько-католицькій церкві св. Йосипа. Прозвучать слова тихої молитви за померлих та похованих з цієї заслуженої родини, пані Т. Губська, в якості історика розповість про внесок цих людей у розвиток нашого міста. Відвідані будуть також місця поховань Завадовських, Рейніш, Францевих, Менкіні, Міштольдтів, Нейманів, Ю. Станкевич. Учасники ходи отримають, таким чином, можливість в черговий раз згадати про заснулих батьків, сестер і братів, дідусів і бабусь, всіх своїх предків, благодійників, про загиблих воїнів, репресованих і безвинно постраждалих, про тих, місця вічного спочинку котрих вже ніхто не відвідує.

З повагою Голова Правління Миколаївської обласної громадської організації «Товариство польської культури «Полонія Семпер Фіделіс» Юрій Кораб.

| | | | - | | | | | |