.
Влада саботує закон про доступ до інформації – громадськість йде до суду.

Влада саботує закон про доступ до інформації – громадськість йде до суду.

mlp / 15.07.2011

Влада на найвищому рівні не готова виконувати вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації» після 2 місяців його дії. Журналісти відзначають, що часто чиновники займаються відписками, а в багатьох випадках – відверто його ігнорують, трактують на власний розсуд або порушують.

Серед найбільших проблем імплементації закону є порушення Кабінетом Міністрів Указу Президента, а також частини 4 прикінцевих положень закону, що зобов’язали уряд до 9 липня 2011 року привести свої нормативно-правові акти у відповідність із згаданим законом, забезпечити їх виконання органами виконавчої влади, внести на розгляд Верховної Ради відповідні законопроекти. У понеділок 11 липня громадськість ініціювала заяву з вимогою до уряду негайно врегулювати це питання.

За словами юриста Інституту масової інформації Романа Головенка, “Держкомтелерадіо вже давно розробив увесь пакет необхідних документів та підзаконних актів – але з незрозумілих причин, цей пакет досі перебуває на розгляді у профільних міністерствах і не виноситься на Кабмін. Порушено всі терміни. Отож, маємо хаос і в регіонах.”

Також показовою стала ситуація з відмовою апарату Верховної Ради надати декларації про доходи народних депутатів із аргуметацією, що порушує закон. У свою чергу, журналісти готуються оскаржити цю відповідь у суді.

Ініціатор запиту, журналіст видання “Українська Правда” Мустафа Найєм зазначив: “Депутат – це публічна особа, представник органу влади, який утримується на кошти платників податків, які мають право знати, які статки у цього депутата, і чи має він, скажімо, моральне право отримувати матеріальну допомогу, якщо володіє трьома квартирами і їздить на власному “бентлі”. Така інформація становить суспільний інтерес і відповідно до вимог закону має надаватися без будь-яких обмежень»..

“Надалі з метою посилення суспільного контролю за органами влади громадські організації починають нову всеукраїнську кампанію з отримання податкових декларацій від керівників областей та проведення розслідувань відповідності задекларованих доходів чиновників їхнім реальним статкам», - зазначила Світлана Заліщук, координатор партнерства Новий Громадянин. Вона підкреслила, що ініціатива є аполітичною, а її організатори не співпрацюють із жодною з політичних партій.

Захід ініційовано в рамках громадської кампанії з впровадження і популяризації Закону «Про доступ до публічної інформації» в рамках Партнерства Новий Громадянин.

| | | | - | | | | | |