.
Безсоромність, що стала нормою.

Безсоромність, що стала нормою.

mlp / 06.07.2011

Дощі та зливи безсоромно покрили Україну від Сяну до Дону, а в Черкасах, Кіровограді, Луганську та в багатьох містах і селах влаштували справжні потопи. Зливи та буревії накоїли немало лиха, залишивши без електрики багатьох українців, котрий день потерпають одесити та мешканці інших регіонів.
На Вінниччині дощі були не сильними, але затяжними і донесхочу напоїли спраглу землю. Дощ супроводжував перемогу Володимира Кличка в Гамбурзі, що стала однією із найбільших досягнень українського спорту. Після неї брати заволоділи всіма поясами чемпіонів світу з боксу у найпрестижнішій ваговій категорії.
Не оминула гроза й Віктора Януковича в Межигір'ї, налетівши вихором під час інтерв'ю та намочивши журналістів, у той час як Президент зумів накритись принесеною парасолькою.
"Скромне" президентське обійстя, показане українцям, заставило задуматись багатьох: а звідки кошти у чиновника на шикування? За скромними підрахунками, лише показане затягне не менше як на 10 млн. доларів. І чому ті, хто у владі, "напрацьовують" такі статки? Показані журналістам новобудови - басейн, будинок, сауна з прибудовою і альтанка, ліжко на вуликах, а також клумби і фонтан - таке навіть за президентської зарплати у 40 тис. грн. складно осилити. Тих, хто вимагав показати резиденцію Президента і отримав запрошення рік тому, журналістів руху "Стоп цензура", у Межигір'я не запросили.
Хоч усі розуміють нещирість показаного дійства, бо в кадр потрапила лише частина царських багатств Президента, хоча в Інтернеті можна без проблем побачити весь розмах будівництва, є навіть накладні на витрати у Межигір'я. Показаний Президентом будинок вразив своєю казеністю та пустотою, як і відсутністю у ньому признаків життя та світлини першої леди країни, скоріш за все, це місце для постояльців, а Президент проживає в іншому маєтку, про який розказував раніше.
Безсоромність влади показує і афера із купівлею бурової вишки за 400 мільйонів доларів, 150 із яких задерибанив посередник, а виправдовування владних мужів, які роблять вигляд, що не розуміють того, що сталося, не витримує жодної критики, і це тоді, коли споживча корзина дорожчає, а пенсіонерам додають по 5-7 гривень.
Безсоромним виглядає і судилище над Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком. Останнього, як злочинця, тримають котрий місяць у в'язниці, хоч будь-якому міністру МВС - попереднику можна закинути порушення та зловживання. Дії суду підкреслюють його упередженість та несамостійність у прийнятті рішень. Вони продовжують дискредитувати країну в очах світової спільноти, яка зробила уже не одну гучну заяву про неадекватність дій регіональної влади та Президента стосовно опозиціонерів. Продовжують охолоджуватись стосунки з Росією, яка безсоромно тисне на Україну газовими цінами та черговим митом на українські товари. І навіть владні представники заговорили про необхідність звернення до міжнародних судів з приводу газової ціни та вжиття більш послідовних заходів у відстоюванні національних інтересів.
На фінішну пряму вийшла вступна кампанія-2011. Як відомо, за кількістю вузів ми попереду всіх. У країні близько 900 ВНЗ, що значно більше, ніж у Франції, Німеччині, Італії, Польщі та Бельгії разом узятих, але це поки не є гарантією нашого прогресу і цивілізованого розвитку та процвітання. Кількість далеко відстає від європейської якості. Освіта в країні стала місцем для заробляння грошей, бо одні удають, що вчать, інші - що вчаться, а батьки оплачують цей процес. Новації міністра Табачника з електронною ситемою подання документів, що нині працює через пень-колоду - ще одна спроба викачування грошей із вишів. За її підключення вузи мають сплатити приватній компанії 30 тис. грн., хоч ніякої відповідальності щодо помилок у прийомі документів тут ніхто не несе.
Тому розкидані по всьому світу заробітчани з України, в основному з дипломами про вищу освіту, виконують будь-яку чорнову роботу.
Так само, як українські військові не гребують найнебезпечнішими куточками світу, аби тільки заробити на шмат хліба. Тому 90 українських військових, які повернулись із Ліберії, потрапили в шпиталь Міністерства оборони у Миколаєві з малярією. У військових виявлено плазмодій, що викликає захворювання тропічною малярією.
Влада котрий рік безсоромно проводить експерименти над власним народом, коли одні безмежно збагачуються, інші - продовжують жебракувати, ледь зводячи кінці з кінцями. Вона постійно намагається перекласти вирішення проблем на плечі малозабезпечених, або тих, хто живуть лише на одну зарплату. Чого не скажеш про тих, хто у владі, з їх маєтками та дорогими автомобілями. Новий закон про корупцію мав би допомогти розв'язати проблему, але репортаж із президентського Межигір'я - слабка на те втіха, якщо і будуть ловити, то в основному стрілочників.
Уряд продовжує експерименти над аграрним сектором України, на часі - впровадження ринку землі. І результат не змусить на себе довго чекати. Хто нині володіє заводами і фабриками, приватизованими у 90-х, ті будуть володіти і землею. Мито, покладене на зернові, в чергове вдарить по виробниках. Бо ті, хто скупляють їх, закладуть у вартість селянам. Село, що давно перебуває на межі виживання, знову потрапило під експеримент. Хоч метал та інші надприбуткові олігархічні жили ніхто не збирається обкладати ні митом, ні податком.
У жорстокому світі конкуренції влада намагається виживати за рахунок утисків власного народу, постійно поглядаючи на МВФ, де до руля прийшла міністр фінансів Франції Крістін Лагард. Її попередника Домініка Страс-Кана, якого звинуватили у секс-скандалі, швидше за все підставили, бо справа почала розвалюватись у суді.
Безсоромність вже давно стає визитівкою суспільного життя не тільки в нашій країні, а й у світі.

Юрій Діденко, кандидат історичних наук, голова Миколаївської обласної організації Народного Руху України

| | | | - | | | | | |