.
В текущем году В. Каськив рассчитывает более 7 млрд. долларов инвестиций.

В текущем году В. Каськив рассчитывает более 7 млрд. долларов инвестиций.

mlp / 15.06.2011

Наміри голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськіва залучити понад 7 млрд доларів до кінця нинішнього року називають амбітними. Він сам вважає це "абсолютно реалістичним завданням" і відчуває тверду підтримку нових підходів у реалізації інвестиційної політики з боку Президента України. Одними з найпотужніших інвесторів для національних проектів можуть стати американські компанії. Про свої враження від переговорів на цю тему під час триденного візиту у США, а також про плани роботи агентства Владислав Каськів розповів в ексклюзивному інтерв'ю УКРІНФОРМу.

- Що показали Ваші зустрічі у США, які загальні висновки Ви зробили?- Уперше за 20 років є реальна можливість змінити ситуацію в Україні. У США вірять та розраховують на це. Зокрема, можу відзначити надзвичайно позитивне сприйняття в Америці нещодавнього рішення українського уряду про скасування квот на експорт зерна і розуміння прогресу у вирішенні проблеми відшкодування ПДВ.

- Чи можете Ви назвати конкретних американських партнерів, готових співпрацювати, і які для цього умови мають бути створені?
- Відповідь на це запитання можливо буде дати в середині жовтня, коли ми приїдемо сюди з "роуд-шоу" вже готових проектів. На даний момент ми по більшості з них замовили попередні техніко-економічні обгрунтування з розрахунками і бізнес-планом. Тобто на осінь буде конкретна відповідь, конкретні цифри. Я точно можу сказати, що є величезний інтерес до всіх проектів в енергетичній сфері, особливо з боку провідних компаній рівня Chevron, ExxonMobil, Halliburton тощо.

- У якому форматі проводитимуться "роуд-шоу"?
- "Роуд-шоу" - це дуже прагматичні презентації портфеля інвестиційних проектів, підготовлених за міжнародними стандартами у співпраці з міжнародними компаніями. Вони відбудуться у ключових світових фінансових центрах. На презентацію кожного окремого проекту ми запрошуватимемо топ-менеджерів інвестиційних компаній, або представників компаній-стратегічних інвесторів. Для них ми представлятимемо бізнес-модель, розрахунки і позицію держави щодо того, в якій формі вона може підтримати той чи інший проект, а також відповідатимемо на конкретні запитання.

- Яку географію країн Ви маєте намір охопити такими презентаціями?
- Ми плануємо 25 світових фінансових центрів на наступний рік. А нинішнього року реальним завданням буде 10-15. Якщо говорити про США, то, звичайно, це передусім, Нью-Йорк, Чикаго, можливо одне з міст Каліфорнії. В Європі - це такі центри як Лондон, Франкфурт, Варшава. Крім того у планах - держави Азії, адже зараз дуже активно розвивається співробітництво на азійському напрямі, як можна було побачити по візитах українських делегацій до Китаю, Японії, Сінгапуру, Брунею, В'єтнаму. Вивчаємо питання і про проведення роуд-шоу в арабських країнах, дуже ймовірно, що це буде, у столиці ОАЄ - Абу-Дабі. На наступний рік ми можемо вийти й на нові ринки, наприклад у Латинській Америці.

- На які результати Ви розраховуєте?
- Вважаю, що в нинішньому році Україна реально може залучити інвестицій в обсязі 7,5 млрд доларів. І це наш план та завдання. Близько третьої частини з цих коштів може бути залучено в рамках національних проектів. Ми хотіли би в більшості проектах, особливо по тих, які мають ключове стратегічне значення, у цьому році вже мати фактичних партнерів.

| | | | - | | | | | |