.
Про запровадження в Україні індексу ставок за депозитами фізичних осіб.

Про запровадження в Україні індексу ставок за депозитами фізичних осіб.

mlp / 20.05.2011

19 травня в Національному банку України відбулася прес-конференція − “Запровадження українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб”, у якій узяли участь перший заступник Голови Національного банку України Юрій Колобов, директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Олександр Дубихвіст, директор Департаменту зовнішньоекономічних відносин Сергій Круглик, виконавчий директор Thomson Reuters у Росії та СНД Массімо Ді Грегоріо і голова Представництва Thomson Reuters в Україні та Білорусі Ян Ломоз.

З ініціативи та під керівництвом Національного банку України спільно з Thomson Reuters і низкою провідних українських банків з початку цього року відбувався процес створення індексу ставок за депозитами фізичних осіб для України, у результаті якого розроблено відповідну методику на основі номінальних ставок ринку депозитів фізичних осіб, які оголошуються провідними учасниками українського ринку банківських депозитів фізичних осіб.

“Тепер в Україні з’явився ринковий індикатор вартості грошей, який буде базою для плаваючих ставок щодо гривні. За нашими розрахунками це дасть змогу знизити реальні ставки за кредитами в національній валюті на кілька відсотків та подовжити строки кредитування, що безперечно позитивно вплине на пожвавлення кредитування населення та українську економіку в цілому”,− наголосив Юрій Колобов.

18 травня 2011 року вперше було розраховане значення українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб, який може використовуватися банками та іншими учасниками фінансового ринку для інструментів з плаваючою ставкою, зокрема таких, як:
- довгострокові іпотечні та авто кредити для фізичних осіб;
- довгострокові кредити для юридичних осіб;
- боргові цінні папери (облігації) з плаваючою ставкою;
- інші довгострокові інструменти грошового ринку.

“Наша компанія, розрахувавши індикативну ставку українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб (Ukrainian Index of Retail Deposit Rates або UIRD), намагалася зробити фінансовий ринок України більш транспарентним та ефективним”, − зауважив Массімо Ді Грегоріо.

Вищезазначений індекс буде розраховуватися міжнародним інформаційним агентством Thomson Reuters щоденно на підставі інформації, наданої українськими банками, та публікуватися в інформаційній системі Thomson Reuters і на сайті Національного банку України (http://bank.gov.ua/Fin_ryn.htm).

Для довідки:
Компанія “Thomson Reuters” з 1986 року розраховує та оприлюднює фіксинг Лондонських міжбанківських ставок “LIBOR”. Діяльність, спрямовану на розвиток фінансового ринку України, Thomson Reuters здійснює з 1995 року. На сьогодні Thomson Reuters розраховує чи/та оприлюднює понад 250 подібних фіксингів, зокрема таких: EONIA, EURIBOR, MOWIBOR, KIEVPRIME, MOSPRIME, EMTA UAH FIX та інших.

| | | | - | | | | | |