.
Строительство моста на реке Южный Буг в г. Николаеве потребует 65 га земли и комплекс защитных, охранных, востановительных и компенсационных мероприятий.

Строительство моста на реке Южный Буг в г. Николаеве потребует 65 га земли и комплекс защитных, охранных, востановительных и компенсационных мероприятий.

mlp / 06.05.2011

ПКП «Укрпроминдустрия» заканчивает подготовку материалов оценки воздействия на окружающую среду, которая выполняется по заказу компании Oriental Consultants Co. Ltd. (Япония).
В соответствии с требованиями ст.ст. 10 и 15 Закона Украины «Об экологической экспертизе» и п. 4 ДБН А.2.2-1 ПКП «Укрпроминдустрия» разработан документ «Заявление об экологических последствиях строительства мостового перехода на реке Южный Буг в г. Николаеве».

Заява про екологічні наслідки
БУДІВНИЦТВА МОСТОВОГО ПЕРЕХОДУ
НА РІЧЦІ ПІВДЕННИЙ БУГ У М. МИКОЛАЄВІ


Будівництво нового автомобільного мостового переходу через р. П. Буг планується для розв’язання складної транспортної ситуації у м. Миколаєві та забезпечення зростаючих потреб транзитного сполучення.
Запроектований новий об’єкт буде частиною автомобільної дороги М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ (на Таганрог) у складі мостової споруди, довжиною до 2 км, та підходів до неї з чотирма смугами руху. Передбачається улаштування перехрещень, примикань та перетинів у різних рівнях. Загальна орієнтовна протяжність об’єкту - 13,2 км.
Будівництво буде проведене шляхом залучення кредитних коштів Japan International Cooperation Agency (JICA) – організації, уповноваженої урядом Японії на виконання міжнародних кредитних програм та надання технічної допомоги іншим країнам.
Будівельні роботи та експлуатація мостового переходу супроводжуватиметься прямими та опосередкованими впливами на елементи навколишнього середовища. Проектоване будівництво належить до переліку видів діяльності, що становлять підвищену екологічну небезпеку згідно п. 16 постанови КМУ від 27.06.1995 № 554.
Пріоритетними завданнями запланованих робіт є попередження та зниження очікуваного негативного впливу від будівництва на навколишнє середовище до рівнів, дозволених природоохоронним та санітарним законодавством України. Для обґрунтування відповідних проектних рішень згідно вимог чинного законодавства, на замовлення японської будівельно-консалтингової фірми Oriental Consultants Co., Ltd., підготовлено розділ "Оцінка впливів на навколишнє середовище (ОВНС)".
Виконавець ОВНС - ВКП "Укрпроміндустрія" (м. Київ). Після схвалення JICA програми подальших робіт, Замовником будівництва виступатиме Державна служба автомобільних доріг України ("Укравтодор").
Метою ОВНС є дослідження впливів на навколишнє середовище запланованого будівництва у відповідності до вимог законодавства України з урахуванням основних положень екологічної та соціальної політики Japan Bank for International Cooperation (JBIC) - Японського банку міжнародного співробітництва.
В ОВНС використані та враховані результати вишукувальних та проектних робіт, проведених з обґрунтування будівництва мостового переходу у попередні роки. На основі розгляду різних альтернативних варіантів планованої діяльності проаналізовані впливи на всі компоненти природного, соціального і техногенного середовища, виконані комплексна оцінка екологічної безпеки, оцінка екологічних ризиків.
Підготовлений ОВНС включає наступну інформацію:
- вихідні дані про стан навколишнього середовища;
- кількісні прогнозні оцінки впливів на довкілля;
- аналіз альтернативних варіантів діяльності;
- рекомендовані заходи щодо зниження впливів на довкілля і управління навколишнім середовищем.
За результатами ОВНС визначено, що під час будівництва суттєвого впливу зазнають геологічне, водне середовище, ґрунти, ландшафти та зелені насадження. Проведена прогнозна оцінка показує, що негативного прямого впливу, який пов’язаний з експлуатацією транспортних засобів, можуть зазнавати атмосферне повітря (шум, викиди забруднюючих речовин) і поверхневі води Бузького лиману (скиди з проїзної частини моста і підходів). При цьому встановлено, що розрахункові рівні очікуваного впливу на 20-ти річну перспективу не перевищуватимуть нормативних граничних показників по всім компонентам. Для зменшення негативних наслідків планованої діяльності в ОВНС запропоновано комплекс захисних, охоронних, відновлювальних та компенсаційних заходів.
У складі ОВНС підготовлений проект плану вилучення земель під будівництво, яким передбачені компенсаційні відшкодування для осіб, які підлягають переселенню. Орієнтовні потреби у відведенні землі у постійне та тимчасове використання складають 65 га.
Для попереднього інформування громадськості на сайті Миколаївської обласної державної адміністрації (http://www.оga.mk.ua) та в газеті Миколаївської обласної Ради "Рідне Прибужжя" (№ 16 (3050) від 12.02.2011 р.) розміщено текст "Заяви про наміри". Облдержадміністрацією планується розміщення тексту ОВНС в інтернет-мережі та проведення відкритого громадського обговорення планованого будівництва.

Директор ВКП «Укрпроміндустрія» К.Г. Лисиченко

| | | | - | | | | | |