.
Николаевская облгосадминистрация прокомментировала вывоз отходов гексахлорбензола через порты

Николаевская облгосадминистрация прокомментировала вывоз отходов гексахлорбензола через порты

mlp / 10.11.2010

В Івано-Франківській області склалася надзвичайна екологічна ситуація, пов’язана з наслідками калійного виробництва та зберігання значної кількості відходів гексахлорбензолу на найбільшому в Європі полігоні токсичних відходів.

10 лютого 2010 року Президент України видав Указ № 145 (145/2010) «Про оголошення території міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації».

2 березня цього року Кабінет Міністрів України Розпорядженням № 381-р «Про деякі заходи, пов’язані з ліквідацією надзвичайної екологічної ситуації на території м. Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області» схвалив Програму-перелік невідкладних робіт та заходів, пов’язаних із запобіганням транскордонному розповсюдженню наслідків цієї надзвичайної екологічної ситуації.

На виконання зазначеного розпорядження Міністерство економіки України визначило єдиним виконавцем робіт з утилізації відходів гексахлорбензолу державне підприємство Мінприроди «Національний центр поводження з небезпечними відходами», яке наразі здійснює роботи з утилізації відходів гексахлорбензолу в об’ємі 8500 тонн на території полігону токсичних відходів, розташованого в м. Калуш Івано-Франківської області.

Державне підприємство «Національний центр поводження з небезпечними відходами» у відповідності з Базельською конвенцією отримало дозволи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та Міністерства охорони навколишнього природного середовища Великобританії на транскордонне перевезення відходів для їх подальшого знищення на території Великобританії. Згідно з Орхуською конвенцією заходи з ліквідації надзвичайної екологічної ситуації систематично висвітлюються на офіційному сайті Мінприроди.

Транспортування відходів гексахлорбензолу передбачено залізничним та морським транспортом з перевантаженням у ДП «Миколаївський морський торговельний порт» та ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрьск». На процес перевантаження отримано позитивний висновок Державної екологічної інспекції охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря. Процесс перевантаження буде здійснюватись із залізничного транспорту на судно відразу після прибуття потягу, без відстоювання вагонів на території області, міста, порту. Під час перевантаження буде проводитись цілодобовий моніторінг за станом навколишнього середовища.

Перевантаження відходів гексахлорбензолу проходитиме під контролем Державної екологічної інспекції охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря, органів СЕС та МНС з урахуванням усіх вітчизняних та міжнародних вимог безпеки.

У рамках виконання робіт по знешкодженню небезпечних відходів гексахлорбензолу буде проведено перезатарення та подальше знищення непридатних пестицидів у кількості 482 тонн, що знаходяться на території Миколаївської області з 1986 року.

В області створено оперативний штаб на чолі з першим заступником голови Миколаївської облдержадміністрації Г.Б. Ніколенком для оперативного вирішення питань безпечного перевантаження та транспортування відходів.

Телефони гарячої лінії:
• (0512) 46-02-44; (Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області);
• (067) 650-70-07 (Національний центр поводження з небезпечними відходами)

Прес-служба облдержадміністрації

| | | | - | | | | | |