.
Минрегионстрой о самовольном строительстве.

Минрегионстрой о самовольном строительстве.

mlp / 07.06.2010

В этом году принято в эксплуатацию больше 14 тысяч частных жилищных домов усадебного типа. Об этом сообщил на пресс-конференции начальник Государственной архитектурно строительной инспекции Украины Александр Бондаренко.

По его словам, способствует этому вопросу постановление КМУ №1035 «Об утверждении Временного порядка принятия в эксплуатацию законченных строительством частных жилищных домов усадебного типа, дачных и садовых домов, с хозяйственными сооружениями и зданиями, построенные без разрешения на выполнение строительных работ».

Однако, по словам начальника Госархстройинспекции, некоторые органы местного самоуправления умудряются эту процедуру значительно усложнять: «При принятии объекта самовольного строительства в эксплуатацию необходима справка-согласие органа местного самоуправления относительно легализации такого объекта. И, к сожалению, существуют много фактов, когда, прежде чем выдать справку, органы местного самоуправления требуют ряд каких-то дополнительных документов, которые не предусмотрены действующими законодательством и которые, чтобы собрать, нужно потратить много времени, а иногда и средств».

Бондаренко напомнил, что своеобразная «амнистия» на самовольное строительство будет действовать до 1 января 2011 года. «Тогда будем работать над новым порядком принятия объектов в эксплуатацию и над изменениями к законодательству относительно усиления ответственности за самовольное строительство. Ведь сегодня в Украине каждый 2-й объект – возведен самовольно. Это не правильно. Должен быть порядок», - добавил Александр Бондаренко. По его словам, наведению порядка в этой сфере должны были бы значительно содействовать инициативы Минрегионстроя относительно упрощения согласительно- разрешительной системы в строительстве.

Первый заместитель Министра регионального развития и строительства Украины Анатолий Беркута заявил, что специалистами Министерства ведется работа, направленная на обеспечение максимального содействия строительным предприятиям, в частности, через отмену разрешений на отдельные виды работ при условии соблюдения существующих архитектурно планировочных требований, государственных строительных норм, местных правил застройки. «Мы убеждены, что эта работа, при условии ее успешности и активного распространения на всей территории страны, станет очередным позитивным сигналом для застройщиков, которые еще не решились на активный выход на рынок после ошеломляющего падения в отрасли», – отметил Анатолий Беркута.

Справка: Минрегионбудом максимально упрощенно все разрешительные процедуры сооружения собственного индивидуального жилого или дачного дома. В частности, получение разрешения на строительство регламентируется типичными региональными правилами застройки и изменениями к ним.
При строительстве или реконструкции усадебных жилищных. Дачных и садовых домов общей площадью до 500 кв.м, в том числе с хозяйственными и вспомогательными помещениями, хозяйственных зданий и сооружений на усадебных участках, индивидуальных гаражей, граждане, которые являются владельцами или пользователями земельных участков в селах, поселках и городах районного значения, вместо выходных данных для проектирования этого объекта, могут получить строительный паспорт (порядок не распространяется на строительство жилых домов, дачных и садовых домов, на территориях со сложными инженерно-геологическими и техногенными условиями).
Строительный паспорт готовится и выдается отделом градостроения и архитектуры райгосадминистрации в месячный срок со дня представления письменного заявления.
Паспорт является основанием для обращения (при необходимости) застройщика к балансодержателям инженерных сетей или к соответствующей эксплуатационной организации о предоставлении технических условий относительно инженерного обеспечения объекта, которые могут быть включены в состав строительного паспорта.

Пресс-служба Минрегионстроя.
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 р. N 1104

ПЕРЕЛІК будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл

Об'єкти виробничого призначення

1. Технічне переоснащення одиниць та вузлів технологічного устатковання, систем управління та автоматизації, які морально застаріли та у яких вичерпано технічний ресурс, що розташовані в існуючих цехах, приміщеннях, без перепрофілювання, капітального ремонту, реконструкції об'єктів та підприємств у цілому.
2. Улаштування: автономних котельних установок (дахових, вбудованих, прибудованих та окремо розташованих) загальною потужністю до 200 кВт, їх інженерне забезпечення та ремонт; систем пожежної сигналізації та оповіщення під час виникнення пожежі, установок пожежогасіння, автоматичних установок контролю за вибухонебезпечними концентраціями газу в повітрі, охоронних систем та їх диспетчеризація, систем внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання.
3. Монтаж протипожежних воріт (штор), дверей, клапанів і вікон, пристроїв для блискавозахисту будівель та споруд.
4. Упровадження на збудованих об'єктах систем біологічного очищення та утилізації.
Об'єкти житлово-громадського призначення

5. Перепланування квартир у багатоквартирних житлових будинках та кімнат у гуртожитках, а також об'єктів громадського призначення із збереженням несучої конструкції, без перевищення допустимих навантажень на перекриття, стіни та фундаменти за умови дотримання існуючих архітектурно-планувальних вимог, державних будівельних норм, місцевих правил забудови.
6. Відновлення або посилення чи поліпшення окремих конструкцій будівель та споруд, зокрема таких, що перебувають в аварійному стані, без зміни їх функціонального призначення і архітектурного вигляду.
7. Установлення приладів для ведення відокремленого обліку енергоносіїв, гарячої і холодної води.
8. Виконання робіт з улаштування засобів для забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об'єктів житлово-громадського призначення. 9. Підключення приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків, господарських споруд, прибудов до газових мереж низького тиску та інших інженерних мереж.
10. Установлення на присадибній земельній ділянці тимчасових об'єктів (навісів, наметів, кіосків, накриття, літніх душових кабін, теплиць тощо).
11. Переустановлення обладнання в межах приміщення.
12. Улаштування чи закриття дверних або віконних прорізів.
13. Збільшення житлової чи допоміжної площі шляхом демонтажу перегородок, комор, печей, камінів, грубок, вітрин, засклення балконів і лоджій.

Об'єкти інженерної інфраструктури, благоустрою та тимчасового призначення
14. Установлення обладнання зв'язку в існуючих, пристосованих, вбудовано-прибудованих приміщеннях та приміщеннях контейнерного типу з використанням легких стійок із труб для кріплення антенно-фідерних пристроїв, установлених на існуючих будинках, виробничих спорудах, металевих і цегляних трубах.
15. Установлення обладнання зв'язку та малогабаритних щогл полегшеної конструкції заввишки до 10 метрів для кріплення антенно-фідерних пристроїв на існуючих будівлях.
16. Улаштування лінійно-кабельних, волоконно-оптичних ліній зв'язку загального призначення, будівництво яких передбачено безтраншейним методом за допомогою кабелеукладавача та установок для горизонтального буріння, зокрема прокладення мереж зв'язку в існуючій телефонній каналізації.
17. Реконструкція, розширення, технічне переоснащення та модернізація об'єктів телекомунікаційних мереж.
18. Капітальний ремонт та реконструкція інженерних мереж (газопостачання, водопостачання, водовідведення, теплопостачання, зв'язку, повітряних лінійних електромереж) в межах існуючої мережі.
19. Захист інженерних мереж від корозії.
20. Переоснащення систем опалення, вентиляції, водопостачання, водовідведення, газопостачання, енергопостачання, зв'язку, ліфтового обладнання, які забезпечують основне функціональне призначення будівель та споруд, заміна технологічного обладнання без збільшення допустимих навантажень на перекриття та фундаменти.
21. Поточний ремонт водозахисних дамб, каналів, берегоукріплювальних споруд, крім тих, що використовуються для забезпечення господарсько-питного водопостачання, переїздів і експлуатаційних доріг та гідротехнічних споруд на дамбах і каналах з метою приведення їх технічних характеристик у відповідність з нормативними вимогами без зміни конструктивної схеми та збільшення навантажень на елементи конструкцій.
22. Проведення робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та відновлення об'єктів, призначених для забезпечення життєдіяльності населення.
23. Знесення і демонтаж будівель та споруд для здійснення нового будівництва відповідно до законодавства.
24. Зведення тимчасових будівель та споруд, у тому числі контейнерного типу, без улаштування фундаментів.
25. Улаштування малих архітектурних форм, пристроїв вуличної реклами з легких конструкцій без улаштування фундаментів.
26. Улаштування дитячих майданчиків, майданчиків для відпочинку людей, озеленення прибудинкової території, будівництво спортивних майданчиків у дворах і мікрорайонах. 27. Відновлення або влаштування вимощення навколо будівлі з метою недопущення розмивання або перезволоження ґрунту під фундаментом. 28. Улаштування огорожі приватних земельних ділянок (за згодою суміжних землевласників).

Об'єкти дорожнього комплексу


29. Капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування IV - V категорії, вулиць та доріг місцевого значення в межах населених пунктів, а також споруд на них та обладнання, що виконується в межах існуючої смуги відводу з метою поліпшення покриття, транспортно-експлуатаційних характеристик доріг і штучних споруд.
30. Розміщення на автомобільних дорогах споруд для обслуговування учасників дорожнього руху.
31. Улаштування систем сигналізації та регулювання дорожнього руху, освітлення аварійно-небезпечних ділянок і штучних споруд.
32. Модернізація та капітальний ремонт колій, пристроїв зв'язку, сигналізації, централізації, блокування, контактних електромереж. Заміна повітряних ліній зв'язку на кабельні. Установлення приладів автоматизованого контролю стану ходових частин рухомого складу залізничного транспорту в межах встановленої смуги відводу для поліпшення їх технічного стану.
33. Капітальний ремонт залізничних пасажирських платформ, постів на залізничних переїздах площею забудови до 30 кв. метрів. 34. Будівництво лісогосподарських автомобільних доріг (у межах земель лісового фонду).
35. Відновлення або улаштування нових прибудинкових проїзних доріг і тротуарів.
36. Облаштування автомобільних газозаправних пунктів технологічним обладнанням без улаштування фундаментів.

| | | | - | | | | | |