.
Всеукраїнська науково-практична конференція з питань самоорганізації населення

Всеукраїнська науково-практична конференція з питань самоорганізації населення

mlp / 25.05.2010

15-16 травня 2010 року у місті Вінниці в готелі «Поділля» відбулася V Всеукраїнська науково-практична конференція з питань самоорганізації населення «Удосконалення законодавства України щодо проведення загальних зборів за місцем проживання», яка була організована Всеукраїнською асоціацією сприяння самоорганізації населення та Вінницькою міською радою за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

У конференції взяли участь 60 представників з 21 регіону України – працівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, лідерів громадських організацій, органів самоорганізації населення, науковців.
Учасників конференції привітав мер міста Вінниці Володимир Гройсман, який наголосив на необхідності розвивати на місцевому рівні різноманітні форми самоорганізації та участі населення в управлінні місцевими справами. Він навів приклади, коли організована громадськість, виконуючи функції контролю за діяльністю органів та посадових осіб місцевої влади, а також за діяльністю комунальних та інших підприємств, допомагає владі у підвищенні ефективності надання соціальних послуг населенню.
Віце-президент Асоціації міст України Мирослав Пітцик, високо оцінивши внесок Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення у розвиток локальної демократії, запропонував їй співпрацю у законопроектній діяльності з Асоціацією міст України.
Учасників конференції також привітали представники організаторів конференції: директор Програми “Посилення впливу громадянського суспільства” Міжнародного фонду “Відродження” Олексій Орловський та заступник голови Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник.
Серед найбільш значущих досягнень Всеукраїнської асоціації за звітний період (з грудня 2008 року) відзначалося організаційне укріплення міської Асоціації органів самоорганізації у місті Вінниці та налагодження її системної співпраці із органами та посадовими особами місцевого самоврядування; прийняття в місті Миколаєві Програми підтримки розвитку органів самоорганізації населення на 2010-2011 роки; запровадження у місті Одесі інституту громадських інспекторів благоустрою, створення на базі гуртожитків, які підлягають приватизації, системи будинкових комітетів та міської Ради сприяння самоорганізації мешканців гуртожитків тощо.
Всеукраїнською асоціацією сприяння самоорганізації населення продовжується проведення лобістської кампанії щодо ухвалення Верховною Радою України нової редакції Закону України “Про органи самоорганізації населення”, підтриманого учасниками Четвертої Всеукраїнської науково-практичної конференції з питань самоорганізації населення. Асоціація всіляко сприяє удосконаленню місцевих нормативно-правових актів щодо розвитку локальної демократії. Зокрема, за її сприяння здійснювалась розробка Статуту територіальної громади міста Житомира, який ухвалено міською радою у грудні 2009 р., підготовлено проекти статутів територіальних громад міст Вінниця та Тернополя, проект Положення “Про громадські слухання в місті Одесі”.
Разом із тим, як відмічалося на підставі аналізу ситуації, що склалася у сфері самоорганізації населення та участі громадян в управлінні місцевими справами, на шляху розвитку цього руху залишаються істотні перешкоди. Це, зокрема, нестача ресурсної бази в органах самоорганізації населення для реалізації ними власних повноважень, недооцінка органами та посадовими особами місцевого самоврядування ролі органів самоорганізації населення як партнерів у вирішенні пріоритетних соціальних проблем та ін.
Працюючи у пленарному режимі та у секціях, учасники конференції розглянули проект Закону України “Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання” та обговорили механізми його реалізації у практичній діяльності органів місцевого самоврядування.
Ретельно обговоривши усі ці питання, учасники конференції схвалили діяльність Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення та розроблений експертами Всеукраїнської асоціації проект Закону України “Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання” з урахуванням змін і доповнень, прийнятих на цій конференції та за підсумками громадських обговорень в регіонах.
Керівництву Всеукраїнської асоціації рекомендовано передати доопрацьований варіант законопроекту на розгляд провідних наукових установ та Асоціації міст України для експертизи та подальшого спільного просування через Верховну Раду України.
Доручено також узагальнити досвід міста Вінниці, накопичений у сфері системного розвитку органів самоорганізації і налагодження плідної співпраці з ними виконавчих органів міської ради, та за допомогою Інтернет-ресурсів розповсюдити серед учасників конференції і серед усіх зацікавлених в Україні.
Вирішено підтримати ініціативу “Інституту місцевої демократії” щодо запровадження на всеукраїнському та регіональному рівні конкурсу проектів розвитку самоорганізації як механізму державної підтримки важливого елементу системи місцевого самоврядування. Ініціатору доручено підготувати пакет нормативно-методичних матеріалів для започаткування такого конкурсу.
Враховуючи чималі організаційні труднощі у підготовці та проведенні будь-яких загальних зборів, а також відсутність такого досвіду на місцях, керівництву Всеукраїнської асоціації доручено підготувати та розповсюдити методичні матеріали (посібник, відеофільм тощо) з організації загальних зборів, доступний для якнайширшого кола громадськості.
Спираючись на науковців-членів Всеукраїнської асоціації та контакти з системою Національної академії державного управління при Президентові України, заплановано провести роботу щодо включення питання підготовки і проведення загальних зборів громадян за місцем проживання у навчальні курси магістрів державного управління та різні форми підвищення кваліфікації державних службовців і службовців місцевого самоврядування.
Для запровадження реалізації норм Закону України “Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання” вирішено утворити та організувати роботу експертних груп з інформаційного, організаційно-правового та навчально-методичного забезпечення цього процесу.
Керівництву Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення доручено встановити плідні ділові стосунки з Асоціацією міст України, Асоціацією місцевих та регіональних влад України та Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, організувати спільні заходи, спрямовані на створення сприятливих умов на місцях для діяльності органів самоорганізації населення.
Учасники конференції вирішили:
1. Схвалити діяльність Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення за період з попередньої Всеукраїнської конференції.
2. Схвалити розроблений експертами Всеукраїнської асоціації проект Закону України “Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання” з урахуванням змін і доповнень, прийнятих на цій конференції та за підсумками громадського обговорення в регіонах.
3. Рекомендувати керівництву Всеукраїнської асоціації передати доопрацьований варіант законопроекту на розгляд провідних наукових установ України та Асоціації міст України та для експертизи та подальшого спільного просування через Верховну Раду України.
4. Узагальнити досвід міста Вінниці, накопичений у сфері системного розвитку органів самоорганізації і налагодження плідної співпраці з ними виконавчих органів міської ради, та за допомогою наявних Інтернет-ресурсів розповсюдити серед учасників конференції і серед усіх зацікавлених в Україні.
5. Підтримати ініціативу “Інституту місцевої демократії” щодо запровад-ження на всеукраїнському та регіональному рівні конкурсу проектів розвитку самоорганізації як механізму державної підтримки важливого елементу системи місцевого самоврядування. Доручити ініціатору підготувати пакет нормативно-методичних матеріалів для започаткування такого конкурсу.
6. Враховуючи чималі організаційні труднощі у підготовці та проведенні будь-яких загальних зборів, а також відсутність досвіду використання на місцях цієї форми локальної демократії, доручити керівництву Всеукраїнської асоціації підготувати та розповсюдити методичні матеріали (посібник, відеофільм тощо) з організації загальних зборів, доступний для якнайширшого кола громадськості.
7. Спираючись на науковців-членів Всеукраїнської асоціації та контакти з системою Національної академії державного управління при Президентові України, провести роботу щодо включення питання підготовки і проведення загальних зборів членів територіальної громади за місцем проживання у навчальні курси магістрів державного управління та різні форми підвищення кваліфікації державних службовців і службовців місцевого самоврядування.
8. Для запровадження дієвих механізмів реалізації норм Закону України “Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання”, утворити та організувати роботу експертних груп з інформаційного, організаційно-правового та навчально-методичного забезпечення цього процесу.
9. Керівництву Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення встановити плідні ділові стосунки з Асоціацією міст України, Асоціацією місцевих та регіональних влад України та Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад. Організувати спільні заходи, спрямовані на створення сприятливих умов на місцях для діяльності органів самоорганізації населення.

| | | | - | | | | | |