.
В УСПП наполягають на врахуванні зауважень ділової спільноти при впровадженні облігацій внутрішньої державної позики

В УСПП наполягають на врахуванні зауважень ділової спільноти при впровадженні облігацій внутрішньої державної позики

mlp / 14.05.2010

Промисловці та підприємці переконані, що необхідно знайти більш сприятливі умови для використання облігацій внутрішньої державної позики підприємствами, хоча в цілому погоджуються із можливістю застосування запропонованого урядом механізму впровадження ОВДП. Про це йдеться у зверненні Українського союзу промисловці та підприємців до Кабінету Міністрів України.
«Отже, головною умовою, на думку підприємців, є наступне: обмін законних вимог щодо відшкодування ПДВ на ОВДП має бути абсолютно добровільним. Ніхто не має обмежувати право тих компаній, що не скористалися ОВДП, на відшкодування грошовими коштами. Крім того, застосування механізму ОВДП має відбуватися тільки щодо заборгованості з відшкодування ПДВ станом на 30 квітня 2010 року, а відшкодування поточної заборгованості повинно, безумовно, здійснюватися грошовими коштами», - переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.
Промисловці та підприємці також наполягають на забезпеченні прозорих правил випуску ОВДП, вимагають не надавати перевагу будь-якій компанії або сектору ринку; оголошувати загальний обсяг, термін погашення, умови амортизації та інші умови ОВДП, що впливають на їх вартість, за 7 робочих днів до їх розміщення; розподіляти ОВДП заявникам пропорційно до заявок та загальної суми простроченої заборгованості ПДВ та просять розглянути можливість залучення незалежної організації для підтвердження прозорості розподілу ОВДП.
Бізнесові кола наголошують на необхідності конвертувати заборгованість з відшкодування ПДВ в ОВДП у пропорції 1 до 1 номінальної вартості ОВДП. Облігації мають вільно обертатися на вторинному ринку та відповідати необхідним критеріям для того, щоб ринкова вартість була якнайближча до номінальної вартості.
Представники реального сектору економіки звертають увагу органів державної влади на неприпустимість порушення податковими органами прав платників податків у частині постійної та тривалої затримки відшкодуванні ПДВ, що призводить до безпрецедентного вимивання обігових коштів, значних проблем підприємств щодо стабільного ведення господарської діяльності та неможливості своєчасної виплати зарплати трудовим колективам.
Крім того, в зверненні УСПП йдеться на необхідності проведення зустрічі представників бізнесу, керівників галузевих асоціацій із представниками Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів та Державної податкової адміністрації України для обговорення зауважень і пропозицій промисловці та підприємців, їх обов’язкового врахування при підготовці остаточного проекту постанови щодо застосування облігацій внутрішньої державної позики при бюджетному відшкодуванні сум податку на додану вартість у 2010 році.

Ірина Шеліхова, директор департаменту інформаційної політики та громадсько-політичних питань УСПП

| | | | - | | | | | |