.
Острів Майський ще продається.

Острів Майський ще продається.

mlp / 07.05.2010

Ця історія трапилася 2 травня у місті Очакові.
Група з 36 миколаївських журналістів – представників усіх обласних друкованих та електронних ЗМІ, а також кореспондентів центральних телеканалів – вирушила туди для того, щоб розповісти людям про чергових номінантів конкурсу «7 історико-архітектурних чудес Миколаївщини» - стародавнє грецьке місто Ольвія та овіяний легендами острів Майський – рукотворну фортецю на воді, збудовану за часів Єкатерини II для контролю гирла Буго-Чорноморського лиману, а відтак – і виходу в Чорне море, а з 20-х років минулого століття до початку XXI-го – бази бойових пливців – «морських дияволів».

Втім, вже майже 6 років військова база з Майського передислокована на берег, в Очаків, все можливе обладнання з острова, включаючи двірні ручки та замки, знято та вивезено, а сам острів виставлено на продаж.

Був час, коли їм цікавилася донька президента Кучми, зараз, як кажуть, інтерес проявляє директор зерноторгової фірми «Нібулон», якому було б зручно здійснювати тут перевантаження своїх вантажних суден.

Але ж, як би там ні було, зараз острів не зберігає на собі жодних військових таємниць, та не має конкретного господаря, будучи, фактично, просто частиною території Очакову, якою опікується міська рада.

Готуючи екскурсію для журналістів, депутат Очаківської міськради, голова міської організації ВО «Батьківщина» С. Чорний, узгодив дозвіл на відвідання острову з усіма відповідальними інстанціями, включаючи військові. Проте, раптом, 2 травня, коли вже група прибула до Очакову, від командира очаківського гарнізону капітана 2 рангу В. Харченка без пояснення причин надійшла заборона не тільки щодо висадки на Майський, але й на доступ на територію військового порту, де на журналістів чекало орендоване судно. Від будь-яких коментарів чи пояснень пан Харченко відмовився, хоча у приватній розмові і заявив, що, мовляв, нема чого там робити цим бютівцям. Коли ж журналісти зібралися вийти в море з іншого причалу та на іншому судні, тому раптово… заборонили відхід прикордонники. Цікава деталь: зазвичай для того, щоб потрапити на територію військового порту не потрібні взагалі ніякі документи, адже тут, без будь якої плати очаківській міськраді, стоять цивільні пасажирські судна, які, крім іншого, перевозять людей на Кінбурнську косу. А сам командир гарнізону за дивним збігом обставин є… депутатом Очаківської міськради від Партії регіонів…

У зв’язку з усім що трапилося, саме собою виникає питання: якщо на Майському нема чого ховати, то чи не спало очаківським регіоналам, чи їх керівництву з Миколаєва або ж навіть Києва, що привернення суспільної уваги до пам’ятника фортифікаційного мистецтва, який є унікальним не тільки для колишнього СРСР, але й практично для усієї Європи, а також відома усім енергійність народного депутата Р. Забзалюка можуть завадити продажу острову, де, боронь боже, ще можуть вирішити музей влаштувати, і тоді – прощавай «відкати» та інші «комісійні» з продажу!

Або ж, можливо, все набагато простіше: будучі самі нездатні влаштувати щось справді цікаве для людей, а не виключно для вузького кола однопартйців, втаємничених у темні фінансові оборудки, регіонали не можуть зміритися з тим, що хтось ще робить для громади справді корисні речі, і громадяни це бачать, порівнюють і роблять свої висновки. Принаймні, журналісти, які зіткнулися 2 травня з чиновницьким хамством, свої висновки зробили. І більше того – поділилися ними з читачами та глядачами…

За матеріалами областного штабу БЮТ.

| | | | - | | | | | |