.
"Місця масових розстрілів і поховань представників національних меншин під час Великої Вітчизняної війни в Миколаївській області".

"Місця масових розстрілів і поховань представників національних меншин під час Великої Вітчизняної війни в Миколаївській області".

mlp / 06.05.2010

В обласній громадській організації "Єврейська громада" (керівник – М. Гольденберг) відбулася презентація довідкових матеріалів "Місця масових розстрілів і поховань представників національних меншин під час Великої Вітчизняної війни в Миколаївській області", які надруковано у видавництві "Шамрай".
В заході взяли участь представники учнівської та студентської молоді, ветерани війни, представники національно-культурних товариств області, єврейська громадськість (50 чол.). В збірці, яка була представлена присутнім, систематизовані матеріали про місця розстрілів та пам’ятні знаки, встановлені по всій території області.
Презентація проводилася в рамках заходів по відзначенню в області 65-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні та на виконання розпорядження голови облдержадміністрації "Про забезпечення виконання Указу Президента України "Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами трагедії Бабиного Яру" в Миколаївській області".

Як відзначила начальник відділу у справах національностей О.Івашко, на Миколаївщині знайдено безліч доказів нелюдського "обличчя" фашизму. Масові розстріли мирних громадян єврейської, ромської та інших національностей відбувалися у більшості районів та міст області. Тільки в одному Доманівському районі знищено майже 120 тисяч жителів тільки за те, що вони були представниками іншої національності. Всього в області встановлено близько 40 пам'ятників, пам’ятних дошок та меморіальних знаків безвинно загиблим.

Керівник обласної громадської організації "Єврейська громада" М. Гольденберг відзначив цінність подібної збірки та висловив побажання, аби подібні матеріали були в наявності у всіх районних бібліотеках та школах. "На прикладах толерантного ставлення до представників всіх національностей слід виховувати молодь, аби не допустити трагедії, якою був Голокост для всього людства".

Його думку підтримав голова Ради національних товариств Миколаївської області М. Каймаразов. Він вважає, що вивчення історії та трагічних її сторінок слід проводити в інформаційно-аналітичних центрах при школах області.
Присутні на заході переглянули фрагмент документального сюжету зі спогадами мешканки с.Богданівка Доманівського району. Наприкінці презентації її учасники вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Відділ у справах національностей облдержадміністрації.

| | | | - | | | | | |