.
Роман Забзалюк про перші кроки нової влади.

Роман Забзалюк про перші кроки нової влади.

mlp / 14.04.2010

Ну, що, шановний виборець, локшина «Янукович-Азаров» успішно повішана інтернаціональним угрупуванням реваншистів на вуха громадянам в період виборів, почала стрімко сповзати.
Цілком логічний симбіоз: товаришів, братви, зажерливих нуворишів та іуд, що базікали про швидкі зміни, які вони здійснять протягом місяця після повернення до влади, розпочав впроваджувати свою «передвиборчу Програму». Грянули зміни на краще. Щоправда, вочевидь, не на користь пересічних. Навіть ста днів чекати не треба, адже «Донбас порожняк не гонить», тож, все обіцяне ці хвацькі хлопці стали виконувати негайно та по-стаханівські.
Обіцяли, що відразу громада відчує зміни в соціальній сфері!? Будьте ласкаві: нові тарифи від Клюєва з Тигіпком!
Підняття пенсій та заробітних плат? З’ясувалось, що не на часі. Самі розумієте: криза ж вдарила і по олігархам, відтак потрібно їх у першу чергу рятувати! А потім, це ж не жарт - такі ресурси направляти на придбання коаліційних тушок! Не з кишень же олігархів!
Прожитковий мінімум підняти до 1200 грн?.. «Це ми обіцяли?! – Ну, що не ляпнеш з переляку!» - запинаючись, відрізав головний економіст тіньових схем пан Цушко.
Затримки пішли по заробітним платам, пенсіям, субсидії за народження дитини? «.Паски, шановні громадяни, потрібно підтягнути…»,-- зі звичною загадковістю шулера пробубнив керманич реваншистів.
Зміни хочете? Європейської орієнтації? Будь ласка вам - пенсійний вік підозріло не на рівні європейського – непорядок, будемо підтягуватись!
Кредити ненависних капіталістів через МВФ та СБ? Ну, що ви, шановні, як без них дерибан лаштувати!.. Ми заперечували? Та ні, це просто турбувались, що нам не вистачить.
Бюджет? Який бюджет? Ах, бюджет-ет!.. Так не до нього зараз, адже йдеться про повернення у шарове користування ГТС та відкатів з газу.
Програма Уряду? Ви що, шановні, з глузду з’їхали ? Програма одна та цілком зрозуміла – дерибан!
Двомовність? Так ми ж винайшли компромісний варіант, кращий ніж есперанто – наш рідненький суржик: українсько-російсько-блатний! Куди там бідолахам європейцям до нас!
Свободу слова вам? А про що взагалі зараз говорити – працювати треба!
Клялися, що підприємці у нас будуть першочергово у центрі уваги? Виконаємо обов’язково! А як же без них, бідолах, зовсім від рук відбились! Наведемо швидко порядок - стабільна система щомісячної дані з кожного, і не тільки бізнесменів, бо чиновники зовсім знахабніли, лише собі – треба ділитись! Коаліціянти не тільки почують але і побачать кожного з них у себе, під час передачі данини. Тим паче, їх реформи практично на порозі: скасування єдиного податку, та термінове впровадження «30-відсоткових подяк» з ПДВ. А там, дивись, і до касових апаратів доберуться, кожному підприємцю, по програмі допомоги «купи цеглину!».
Алчність та цинізм ватаги, що вдерлась знову у владу, меж не має. Судіть самі. Свого часу, Прем'єр-міністр Ю. Тимошенко, практично з перших же днів свого перебування в посаді, на відміну від нинішніх діячів, чітко та публічно визначила головні пріоритети економічної та соціальної політики. І серед них – реальна підтримка сільської медицини. Небувалий випадок в українській політиці – коли взяті на себе всі зобов’язання політиком виконуються, та ще й у вкрай важких умовах: світової кризи та системного блокування діяльності з боку обох Вікторів. Натомість, не зважаючи на труднощі понад 1 000 сільрад по всій Україні отримали автомобілі «швидкої допомоги». Зокрема, як приклад, тільки в Миколаївську область їх прибуло та працює для людей 36 одиниць. В рамках цієї ж програми стало можливим реальне забезпечення державою ФАПів та амбулаторій сучасним медичним устаткуванням. Цілком зрозуміло, що в умовах, коли вітчизняна медицина протягом багатьох років планомірно руйнувалась, отримання медичними закладами будь-якого нового медичного обладнання – це просто фантастична подія. Адже знайти кілька тисяч євро на модернізацію обладнання жоден район, не те що сільрада, не змогла би і до кінця цього тисячоліття. А для всієї України закуплено було 13 000 одиниць ультрасучасної і життєво необхідної медичної апаратури. До речи, вартість багатьох з цих медичних апаратів сягала понад 50 000 євро. Як би там не було, обладнання почало надходити в лікувальні заходи країни, та ще й без стандартних відпрацьованих горе-попередниками схем відкатів. І на Миколаївщину повинно було прибути 156 апаратів для УЗІ, електрокардіографів, глюкометрів, дефібриляторів. Повинно було … На жаль, реально отримати таку необхідну техніку змогли не всі. Ледве схопившись за владний штурвал новий кабмінівський бос команди Януковича різко змінив «дикі для нього» правила: як можна просто так, без власного інтересу, віддати бодай щось людям? А тут, до того ж, мова йде про такі коштовні речі… І пішли команди з профільного Міністерства до сільських медиків, що забарилися з отриманням: «Стояти! Все повернути!». Мовляв, тут ще необхідно з чимсь розібратись, дещо з'ясувати. Потім ... пауза. І вже 6 квітня з Міністерства, від нового прагматичного керівництва, прийшов документ, який просто і без ясно свідчить: «... терміново до 17.00 09.04.2010 р. в разі отримання повернути сертифікати, що були видані Кабінетом Міністрів України за підписом екс-Прем'єр-Міністра України Тимошенко Ю.В. на медичне обладнання (прилад для визначення рівня глюкози в крові IME-DC, електрокардіограф трьох канальний UCARD-100, дефібрилятор MRX, система Ультразвукова діагностична HD7 Life I YD-11 XE Standart), для повернення МОЗ України з метою вирішення питання щодо подальшого нового розподілу».
Що стоїть за змістом фрази: «новий розподіл», в реаліях почерку цієї команди цілком зрозуміло. До речи, аналогічним чином, доля спіткала в одну мить після інавгурації Януковича, практично усі соціальні програми, що так успішно розгорнула Юлія Тимошенко для людей та громад на місцях.
Це вам нічого не нагадує, шановні панове? Правильно, правильно, дежа вю. У не далеких ще 2003, 2004 та 2007 роках ми це вже проходили. Саме у ці роки господарював зі своєю ватагою «фахівців» пан Янукович. Але, вочевидь, висновків не зроблено. Вірніше, зроблено. Стрімко реставрується диктатура під черговою локшиною підливкою: «потрібен порядок!». Саме при диктатурі «пахана» з’являється знову можливість використати державу як інструмент збагачення виключно закритого клану кримінальних олігархів. А щоб запрацювала їх хунтівська схема, потрібно зруйнувати демократичні паростки, спаплюжити Конституцію, затиснути ЗМІ, залякати громадян, продемонструвати продажність політиків, позбавити опозиційні демократичні сили можливості впливати на владу через парламентський контроль, взяти під тотальний контроль малий та середній бізнес, перетворити правоохоронні органи в репресивні машини. От, власне кажучи, це і є їх програма розвитку. Безперечно, апріорі в ній не має та і не може мати місця турбота про статок простих людей, їх родин, підростаючих поколінь.
А на що інше могли ми сподіватись, вкидаючи виборчий бюлетень? На те, що час їх змінив? Та ні, вони стали ще голоднішими, цинічнішими та нахабнішими. Чого іншого можна була очікувати від тих, хто спить і бачить країну як глобальне бізнес-казіно виключно для горстки обраних. Пройде небагато часу і більшість з тих, хто так жваво влаштовував підвіз до виборчих дільниць та спритно встрибував, в так люб’язно надані «вболівальниками за своє особисте світле майбутнє», безкоштовні автобуси і таке інше, перші порушать питання про необхідність негайної зміни влади. Шкода лише, що ще певний час втрачений на шляху до розвитку України як заможної та економічно сильної держави, незалежної від зграї кримінальної олігархії. А поки: «що маємо те маємо», а чи варті ми того?

Народний депутат України Р.О.Забзалюк,
член фракції БЮТ у Верховній Раді України

| | | | - | | | | | |