.
Порядок оформления права собственности на недвижимость в Николаеве.

Порядок оформления права собственности на недвижимость в Николаеве.

mlp / 02.02.2010

Рішення Миколаївського міськвиконкому № 94 від 2010-01-22
„Про затвердження Положення про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна у місті Миколаєві”.

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок і оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна у місті Миколаєві

1. Прийняття рішення про оформлення права власності на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно у місті Миколаєві здійснюється виконавчим комітетом Миколаївської міської ради (далі – міськвиконком).

2. Підготовку документів і проектів рішень міськвиконкому про оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна здійснює комунальне підприємство “Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації” (далі -КП “ММБТІ”). Відповідно до п. 7.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.02 №7/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.02 за №157/6445, послуги КП “ММБТІ” з підготовки документів і проектів рішень міськвиконкому про оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна є платними і оплачуються власником об’єкту нерухомого майна. Розмір плати за послуги КП ММБТІ визначається в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами України з питань ціноутворення.

3. Для оформлення права власності на нерухоме майно власник (власники) або уповноважена ним (ними) особа надає до КП “ММБТІ” заяви встановленого зразка разом з документами встановленими нормативно-правовими актами України, які підтверджують виникнення та/або існування його (їх) право власності на нерухоме майно.

4. Для оформлення права власності з видачею свідоцтва по право власності на нерухоме майно заявник подає до КП “ММБТІ” наступні документи:
4.1. Фізична особа:
- фотокопію паспорта;
- фотокопію довідки податкового органу про надання ідентифікаційного номера, крім випадків, встановлених законодавством України;
- документ, що посвідчує повноваження представника фізичної особи (у разі необхідності).
4.2. Юридична особа:
- копію нотаріально посвідченого статуту (положення) юридичної особи;
- копію нотаріально посвідченої довідки управління статистики з ЄДРПОУ станом на дату звернення до КП “ММБТІ”;
- копію нотаріально посвідченого свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи;
- документ, що посвідчує повноваження представника юридичної особи.

5. Крім документів, визначених п. 4 Положення, до КП “ММБТІ” власниками також надаються наступні документи:
5.1. Фізичними та юридичними особами для оформлення права власності на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об'єкти нерухомого майна надаються акт про право власності на землю або рішення про відведення земельної ділянки для цієї мети та документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.
5.2. Всі співвласники спільних будівель, які на законних підставах зробили перебудову, прибудову, унаслідок чого змінилися належні їм частки, на підставі проведеної КП “ММБТІ” поточної технічної інвентаризації, подають до КП “ММБТІ” спільну заяву, у якій зазначають які саме індивідуально визначені будівлі та приміщення перебувають у фактичному користуванні співвласників та надають свою згоду на здійснення КП “ММБТІ” розрахунку нових ідеальних часток. КП «ММБТІ» здійснює розрахунок нових ідеальних часток. У разі, якщо співвласники не згодні змінити частки добровільно, це питання вирішується в судовому порядку.
5.3. Члени житлових, житлово-будівельних, дачних, гаражних чи інших кооперативів, товариства або об'єднання (далі – кооперативу), які повністю внесли свої пайові внески, надають витяг в протоколу загальних зборів про включення до складу членів кооперативу та/або рішення органу місцевого самоврядування про включення до складу членів кооперативу, довідку кооперативу про сплату пайового внеску в повному обсязі та документ, що посвідчує право на земельну ділянку.
5.4. Юридичні особи у разі внесення до статутного фонду об'єктів нерухомого майна їх засновниками надають:
- протокол зборів (установчих зборів) юридичної особи або рішення засновника про зміну статутного фонду нерухомого майна;
- акт прийому-передачі нерухомого майна у власність юридичної особи;
- оригінали правовстановлювального документа, який посвідчує право власності учасника юридичної особи на належне йому нерухоме майно та витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно (за наявністю), які у власника вилучаються та залучаються до матеріалів реєстраційної справи КП “ММБТІ”.
5.5. Фізичні та юридичні особи, які в разі ліквідації (реорганізації) юридичної особи отримали у власність у встановленому законодавством порядку нерухоме майно підприємства, об'єднання, організації, що ліквідовується, надають:
- рішення юридичної особи або іншого органу про ліквідацію (реорганізацію) юридичної особи;
- ліквідаційний або розподільчий акт (баланс) реорганізованої юридичної особи;
- акт прийому передачі нерухомого майна від реорганізованої юридичної особи – новоствореним;
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
- оригінали правовстановлювального документу, який посвідчує право власності реорганізованої юридичної особи на належне їй нерухоме майно та витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно (за наявністю), які у особи вилучаються та залучаються до матеріалів реєстраційної справи КП “ММБТІ”.
5.6. Фізичні та юридичні особи, що вийшли зі складу учасників юридичної особи і за рішенням учасників отримали у власність об'єкт нерухомого майна, надають:
- рішення уповноваженого органу юридичної особи про виключення особи зі складу учасників та передачу у власність нерухомого майна:
- акт прийом-передачі нерухомого майна;
- оригінали правовстановлювального документа, який посвідчує право власності юридичної особи на належне їй нерухоме майно та витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно (за наявністю), які у особи вилучаються та залучаються до матеріалів реєстраційної справи КП “ММБТІ”.
5.7. Інвестори, які у встановленому законодавством України порядку отримали у власність об'єкти нерухомого майна або його частини, побудовані за їх кошти, подають:
- рішення місцевого органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування про прийняття від інвестора коштів на будівництво;
- акта прийому-передачі об'єкта (частини) інвестору.
5.8. Реабілітовані громадяни, яким повернуто у власність належні їм об'єкти нерухомого майна, надають рішення комісії з реабілітації про повернення цього майна.
5.9. У разі виділення окремого будинку зі складу об'єкта нерухомого майна, що складається із двох або більше будинків (будівель) надається рішення виконкому Миколаївської міської ради про надання окремій будівлі нової адреси та оригінал правовстановлювального документа.
Положення даного пункту застосовуються також і стосовно випадків виділення окремих приміщень будинку із складу об’єктів нерухомого майна.
5.10. Для оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, які в установленому порядку переведені із житлових у нежитлові і навпаки, надається рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради про переведення об’єктів нерухомого майна із житлових у нежитлові і навпаки та документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.
5.11. Фізичні та юридичні особи, які брали пайову участь у будівництві об'єкта нерухомого майна надають:
- договір про пайову участь у будівництві об'єкта нерухомого майна;
- документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам та акт приймання-передавання цього об'єкта.
5.12. Фізичні та юридичні особи, учасники Фонду фінансування будівництва (далі – ФФБ), надають:
- договір між забудовником та управителем ФФБ,
- правила ФФБ;
- договір управителя ФФБ з довірителем про участь у ФФБ;
- документ, що підтверджує закріплення управителем за довірителем обраного ним об'єкта інвестування, що є підтвердженням замовлення на спорудження цього об'єкта інвестування як складової частини об'єкта будівництва;
- договір про уступку майнових прав управителем довірителям, які повністю проінвестував закріплений за ним об'єкт інвестування, майнових прав на цей об'єкт інвестування;
- копію документа, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам;
- довідку від управителя ФФБ про право довірителя на набуття у власність об'єкта інвестування;
- акт прийняття – передачі об’єкта інвестування складений і підписаний забудовником та довірителем.
5.13. Фізичні та юридичні особи, крім осіб визначених п.5.2. Положення, які здійснили переобладнання та/або перепланування приватних житлових будинків садибного типу, реконструкцію та/або будівництво господарських будівель і споруд, переобладнання та/або перепланування квартир без змін у несучі конструкції, реконструкцію приміщень горищ, надбудову мансардних поверхів (з метою поліпшення житлових умов) в багатоквартирних житлових будинках, надають оригінали правовстановлювального документа, який посвідчує право власності особи на належне їй нерухоме майно та витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно, які у власника вилучаються та залучаються до матеріалів реєстраційної справи КП “ММБТІ”, а також наступні документи:
- розпорядження адміністрації району виконкому міської ради про дозвіл на переобладнання та/або перепланування приватних житлових будинків садибного типу, реконструкцію та/або будівництво господарських будівель і споруд, переобладнання та/або перепланування квартир без змін у несучі конструкції, реконструкцію приміщень горищ, надбудову мансардних поверхів (з метою поліпшення житлових умов) в багатоквартирних житлових будинках,
- розпорядження адміністрації району виконкому міської ради про готовність, житлових будинків садибного типу, господарських будівель і споруд та квартир до експлуатації.
5.14. Фізичні та юридичні особи на житлові будинки садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, а також гаражі, споруджені без дозволу на виконання будівельних робіт, надають оригінали правовстановлювального документа, який посвідчує право власності особи на належне їй нерухоме майно, та витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно, які у власника вилучаються та залучаються до матеріалів реєстраційної справи КП “ММБТІ”, а також наступні документи:
- для оформлення права власності на житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки з господарськими будівлями та спорудами, які були споруджені до 05 серпня 1992 року, - висновок про технічний стан будинку (будівлі), складений КП “ММБТІ” за формою, встановленою Міністерством з питань житлово-комунального господарства за погодженням з Міністерством регіонального розвитку та будівництва, і документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташовані зазначені об'єкти будівництва;
- для оформлення права власності на житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки з господарськими будівлями та спорудами, які споруджені без дозволу на виконання будівельних робіт протягом періоду з 05 серпня 1992 року до 01 січня 2008 року - сертифікат відповідності таких будівель державним будівельним нормам, стандартам та правилам, і документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташовані зазначені об'єкти будівництва;
- для оформлення права власності на житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки з господарськими будівлями та спорудами, які споруджені без дозволу на виконання будівельних робіт починаючи з 01 січня 2008 року, – розпорядження адміністрації району виконкому міської ради про готовність до експлуатацію і документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташовані зазначені об'єкти будівництва;
- для оформлення права власності на гаражі, які споруджені без дозволу на виконання будівельних робіт, – розпорядження адміністрації району виконкому міської ради про готовність до експлуатації документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташовані зазначені об'єкти будівництва.
5.15. У випадках, не передбачених пунктами 5.1.-5.14. Порядку, фізичні та юридичні особи надають інші документи, установлені законодавством, які підтверджують їх право власності на об'єкти нерухомого майна, крім правовстановлювальних документів, передбачених у додатку 1 до пункту 2.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно.

6. За наявності підстав для оформлення права власності на нерухоме майно, КП “ММБТІ” готує проект рішення про оформлення права власності на нерухоме майно та направляє відповідні матеріали до виконкому міської ради.
У разі відсутності підстав для оформлення права власності на нерухоме майно, КП “ММБТІ” відмовляє заявнику у здійсненні підготовки документів для оформлення права власності на нерухоме майно і надає заявнику письмову мотивовану відмову. Відмова у здійсненні підготовки документів для оформлення права власності на нерухоме майно не перешкоджає заявнику, після усунення недоліків, повторно звернутись до КП “ММБТІ”.

7. Після отримання матеріалів від КП “ММБТІ”, міський голова або один з його заступників (згідно з розподілом функціональних обов’язків) доручає управлінню юридичного забезпечення виконавчих органів Миколаївської міської ради здійснити перевірку матеріалів.
За результатами перевірки управління юридичного забезпечення виконавчих органів Миколаївської міської ради готує висновок про можливість або неможливість оформлення права власності.
Висновок про неможливість оформлення права власності повинен бути мотивований з посиланням на відповідні нормативно-правові акти.

8. Матеріали КП “ММБТІ” разом з висновком управління юридичного забезпечення виконавчих органів Миколаївської міської ради виносяться на чергове засідання міськвиконкому.
За результатами розгляду виконком міської ради приймає рішення про оформлення або про відмову в оформленні права власності на нерухоме майно.

9. Копія рішення виконкому надсилається до КП “ММБТІ”.

10. КП “ММБТІ” здійснює підготовчі заходи для оформлення свідоцтва про право власності на нерухоме майно на направляє його до виконкому міської ради.

11. Свідоцтво про право власності на нерухоме майно підписується міським головою або одним із його заступників (згідно з розподілом функціональних обов’язків) та скріплюється печаткою міськвиконкому.

| | | | - | | | | | |