.
ЗВЕРНЕННЯ Міського голови до роботодавців міста

ЗВЕРНЕННЯ Міського голови до роботодавців міста

mlp / 15.12.2009

Шановні роботодавці!
Місцеву владу, роботодавців та працівників об’єднує солідарна відповідальність за стан справ в економіці, добробут і безпеку громадян. В демократичному суспільстві право на нормальне забезпечене життя має кожен громадянин за умов шанування закону та один одного.

На сьогодні місцева влада докладає багато зусиль, щоб за умов фінансово-економічної кризи було дотримано трудове законодавство. Проводиться активна освітньо-правова робота.
В нашому місті діє Програма зайнятості населення. Згідно її заходів 2009 року у м. Миколаєві передбачалося створити 16330 робочих місць. Виконання цього завдання базується на створенні нових та легалізації діючих, але фактично не оформлених робочих місць.
Для забезпечення законності та виконання заходів програми у місті продовжують свою роботу міська та районні комісії з питань легалізації зайнятості населення. Усього за останні три роки роботи цих комісій понад 2 тисячі робочих місць було легалізовано.
На жаль, недосконалість законодавчої бази дозволяє частині роботодавців та підприємців використовувати робочу силу нелегально. Щоб уникнути сплати податків, деякі з них вдаються до різних протиправних дій, а саме: «показують» занижену заробітну плату по фінансовим документам, а решту виплачують в «конвертах»; ведуть подвійну бухгалтерію; використовують фіктивні документи. Існують і інші методи приховування доходу, які негативно впливають на надходження до міського бюджету, Пенсійного фонду та фондів соціального страхування.
Незважаючи на спроби всіх структур влади вплинути на ситуацію, ще багато роботодавців, користуючись недосконалістю законодавства, не поспішають належним чином оформляти трудові відносини з найманими працівниками, особливо це стосується торгівельної галузі, сфери послуг, громадського харчування, будівництва.
Сьогодні бюджет міста через нелегальне використання праці лише одного працівника втрачає близько 335 грн. на місяць. А сам працівник втрачає трудовий стаж, будь-які види соціальних допомог та пільг.
Тому, звертаюся до керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, як до громадян міста, яким не байдуже людське ставлення до всіх робітників та службовців, праця яких використовується: усі без винятку робочі місця, створені у нашому місті та на яких працюють мешканці нашого міста повинні бути оформлені відповідно до чинного трудового законодавства. Ми всі несемо за це громадянську відповідальність!
Дотримання трудового законодавства дозволить забезпечити захист трудових та соціальних прав працівників. Підприємство, установа, організація, діючи в законному руслі, матиме можливість розраховувати на державну підтримку у разі скрути, це сприятиме зміцненню співробітництва між соціальними партнерами-роботодавцями і найманими працівниками та наповненню міського бюджету.
Сподіваюся на вашу підтримку та розуміння.

Міський голова В.Д.Чайка.

| | | | - | | | | | |