.
Влада та бізнес – претензії на мільйони.

Влада та бізнес – претензії на мільйони.

mlp / 26.05.2009

“Влада і бізнес – партнери”. Назва для форуму не була б смішною хіба зі знаком питання. Кожен із п’ятисот підприємців, які прийшли сьогодні до Українського дому, приніс до влади претензій на мільйони. Комусь не відшкодували ПДВ, хтось місяцями відкриває свою справу, декого примушують виплачувати податки авансом.

Оксана Продан, голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів України: "Це невелика кількість людей. Але я кажу: авансові платежі – необов’язкові платежі, якщо це не визначено законом. А як відмовити податківцям? Елементарно: моє підприємство авансових платежів не платить".
Уряд це робить спеціально, натякає президент. Бюджетні показники виконують щомісяця лише за рахунок останніх днів. 12 мільярдів гривень – наперед узяті податки, 13,5 мільярдів – недоплачене відшкодування ПДВ, ще вісім мільярдів – гроші, заощаджені на рекапіталізації банків. Усе це дуже швидко гикнеться країні.
Віктор Ющенко, президент України: "Бо це є плата. Економіка без ресурсу – це мертве тіло. Стосунки бюджет і економіка дуже чутливі в умовах кризи. Тому те, що відбувається сьогодні у діалозі влади і бізнесу, в частині фіскальній, бюджетної політики – це не партнерство. Вони одне одного не чують. Працює два різних сценарії. Один – на всіляку мобілізацію коштів, другий – на будь-яке виживання".
Удаване партнерство Віктор Ющенко демонструє страшними цифрами. За перший квартал спад у промисловості становив 32%, окремо будівництво завалилося на 55%, головний експортер – металургія – на 45%. Доходи української економіки за перших три місяці року схудли на третину, ВВП порівняно з минулим роком втратив 20-23%, а бюджет досі не переглянули. Рятуючи ситуацію, уряд вибирає усі вільні кошти на ринку. Нацбанк не зміцнює банків, які мали б надавати кредити. А Верховна Рада ще й ухвалила рішення, яке забороняє банкові відбирати заставне майно. Бог з ними, кажуть банкіри. За півроку не пригадають жодного такого випадку.
Ярослав Колесник, банкір: "Банки не зацікавлені, у першу чергу. Друге питання складніше – кредити мають обслуговуватись. А це суттєвий поштовх, щоби кредити не обслуговувались, тому що немає важелю впливу. А кредити, які не обслуговуються, це депозити, які важко повернути".
Люб’язні відносини влади та бізнесу до крихти "вилизали" порожні тарілки перед Українським Домом. Гральний бізнес заграє з президентом. Після заборони розважальних закладів у Верховній Раді залишилося чотири дні, які вирішать долю двохсот тисяч безробітних. Вікторові Ющенку не подобається Закон, але він нічого не обіцяє. Каже, його вето легко переступлять депутати. Треба писати інший закон.
Віктор Ющенко, президент України: "І від цього боляче, що так реагує прем’єр, що так реагує ВР. Але ми повинні бути сильніші. У нас з вами своя політика, яка зрозуміється людьми і буде оформлена національним законом. Я готовий як законопроект внести ті пропозиції, які у вас напрацьовані".
Влада вислухала підприємців – пікетувальників і пішла засідати в Український Дім. Підприємці вислухали владу – і з пікетом пішли на секретаріат. Партнери...

ICTV

| | | | - | | | | | |