.
Газові питання з точки зору БЮТ.

Газові питання з точки зору БЮТ.

mlp / 15.01.2009

(З стенограми виступу народного депутата С. Соболєва у Верховній Раді 13.01.2009).

Перше, давайте розберемося, в якому стані були російсько-українські відносини, відносини, які стосувалися транзиту газу, розрахунків за газ рівно рік тому.
Я хотів би нагадати, що станом на 1 січня 2008 року держава Україна увійшла у відносини з Російською Федерацією як ключовим поставщиком газу як в Україну, так і в Європу, з боргами, які складали майже 10 мільярдів гривень.
Юлія Тимошенко за рік повністю розрахувалася за газ і впевнено вступила в зиму маючи 16 млрд. кубів газу що повністю належить державі.
По-друге, на сьогоднішній день, фактично, різко відрізняється баланс газу, який ми мали станом рівно рік назад і станом на сьогодні.
Якщо рік назад нас годували обіцянками про те, що в газові сховища закачано спочатку 16, потім 18, потім 21 мільярд кубів газу, то виявилося вже буквально в січні місяці, що весь цей газ належав або „РосУкрЕнерго”, або „Укргазенерго”, або РАО „Газпрому”. Реально газу, який би належав „Нафтогазу України” або українським споживачам складав менше трьох мільярдів кубів газу.
Першого січня 2009 року вперше уряд України забезпечив 16,3 мільярда кубів газу, оплачених Нафтогазом України, що дає можливість на сьогодні чітко вести всі позиції по газових переговорах виходячи з того, що Україна забезпечена газом.
Стан угод, який ми мали на 1 січня 2008 року, це фактично дві одночасно діючі угоди. Перша угода – це угода від 2003 року, яка прямо прив’язувала ціну на транзит газу до ціни на газ, яка давала можливість в цих умовах завжди мати прив’язку до цих ключових параметрів.
На 1 січня 2009 року ми фактично мали дві угоди. Це угоду 2003 року, яка не була анульована в січні 2006 року, і на жаль, ганебну угоду 2006 року, яка була всіма фракціями парламенту, як у 2006 році, так і пізніше, визнана такою, що порушила інтереси української держави і українських постачальників, коли ціна на транзит газу була відірвана від ціни на газ. І ми отримали в результаті угод, підписаних в січні 2006 року, фактично лише на півроку ціну на газ і на п’ять років зафіксовану ціну на транзит газу.
Уряд України добився того, що рішенням суду угода січня 2006 року є такою, яка не відповідає інтересам України, і визнана недійсною, і на сьогоднішній день рішеннями суду України визнана угода 2003 року, яка безпосередньо прив’язувала ціну на газ до ціни на транзит газу.
Фактично на 2006 рік ми мали схему, по якій ціна на газ фіксувалася виключно на півріччя. І сьогодні ми фактично станом на січень 2009 року вперше отримали можливість вести переговори не з пустими газосховищами, не з ціною, яка диктується нашими партнерами, а з ціною, яка може бути прийнятна як для Російської Федерації, так і для української сторони.
Фірташ не скриває, що 75% облгазів є у нього у власності – але це є прямим порушенням антимонопольного законодавства. Олігархи загрожують енергетичній безпеці держави та добробуту звичайних громадян.
Ця купівля не є купівлею, газопроводів, які згідно з законодавством України належать „Нафтогазу” України, саме тому ми звернулися до вас з проханням, негайно переглянути угоди, які передавали в управління облгазом газопроводи. Це одразу зніме питання шантажу України з боку таких політиків, як Фірташ, і єже з ними.
Фактично, ми сьогодні маємо чітку позицію в переговорах з Російською Федерацією, з Європейським Союзом. Вперше ми змогли підтвердити, що всі зобов’язання української держави ми виконали до відсотка.
Україна виконає всі зобов’язання по постачаннях газу коли Росія відновить постачання газу в Європу.
По-четверте, для нас є дуже ключове питання – яким чином на сьогоднішній день будуть вестися розрахунки за транзит і ціну на газ? Український уряд чітко сформулював свою позицію – це ціна, яка б відповідала збалансованим ринковим відносинам, яка б давала можливість використати усі можливі наявні процедури як по транзиту газу, так безпосередньо і по ціні на газ.
Результати роботи команди Юлії Тимошенко в контексті газового конфлікту з Росією є обнадійливими – Україна займає сильну позицію.
З чим Україна вийшла сьогодні станом на 13 січня.
Ми на сто відсотків виконали усі свої зобов’язання перед європейськими споживачами.
По-друге, ми маємо на сьогодні у газосховищах проплачених 16,3 мільярда кубів газу, чого Україна не мала ніколи.
По-третє, дійсно, вперше в Україні за ці останні чотири роки газовий посередник „РосУкрЕнерго” і „Укргазенерго” прибрані з відносин прямих і відкритих...

| | | | - | | | | | |