.
Про соціальні послуги, які можуть отримати особи похилого віку, інваліди.

Про соціальні послуги, які можуть отримати особи похилого віку, інваліди.

mlp / 17.12.2008

Згідно із законодавством визначено такі форми обслуговування людей похилого віку:
- соціальне обслуговування вдома;
- соціально-медичне обслуговування;
- обслуговування в стаціонарних закладах соціального обслуговування (будинках-інтернатах, пансіонатах, стаціонарних відділеннях для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян);
- соціально-консультативна допомога;
- термінове соціальне обслуговування (надання адресної грошової та натуральної допомоги).

Одним з основних напрацювань в розбудові установ соціальної сфери області є створення системи підрозділів по наданню достатнього мінімуму допомог і послуг.
В рамках створеної системи, на сьогодні в районах та містах області діють:
- 22 стаціонарних відділення для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян. На обслуговування приймаються одинокі непрацездатні громадяни та інваліди І, ІІ груп, старші за 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у стаціонарному відділенні та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати за законом.
- 36 відділень соціальної допомоги вдома. На надомне обслуговування приймаються одинокі непрацездатні громадяни (пенсіонери), у тому числі одинокі (бездітні) подружні пари, одинокі інваліди І і ІІ груп старших 18 років (крім інвалідів І і ІІ груп унаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які отримують допомогу на постійний сторонній догляд, побутове та спеціальне медичне обслуговування відповідно до Закону України “Про загальнообовязкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”), які частково або значно втратили здатність до самообслуговування і за висновками медичного закладу потребують соціально-побутового обслуговування та догляду в домашніх умовах.
На обслуговування приймаються особи похилого віку, яким за висновками лікарів визначена ІІІ, ІУ та У групи рухомої активності і які в тій чи іншій мірі втратили здатність до самообслуговування та потребують сторонньої допомоги.
- 22 відділення соціально-медичної реабілітації громадян похилого віку та інвалідів. Послуги можуть отримати всі пенсіонери та інваліди, які мають показання лікаря-терапевта на відповідну реабілітацію.
- 6 відділень соціально-побутової реабілітації осіб похилого віку та інвалідів;
- 28 відділень соціальної реабілітації дітей – інвалідів,
- 27 пунктів розподілу речей, де допомога надається всім потребуючим.
- 25 господарсько–побутових груп. Забезпечують надання послуг з ремонту та пошиву одягу, взуття, ремонту побутової техніки, перукарські послуги, дрібного ремонту помешкань;
- 27 продовольчих фондів. Надається допомога найбільш гостро потребуючим громадянам, як щомісячна так і разова.
-30 пунктів гарячого харчування, де гостро потребуючи громадяни мають змогу отримувати щоденне гаряче харчування.

Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

| | | | - | | | | | |