.
Криза у будівельній галузі України та заходи її подолання.

Криза у будівельній галузі України та заходи її подолання.

mlp / 11.12.2008

9 грудня 2008 року на засіданні колегії Міністерства регіонального розвитку та будівництва України розглянуто заходи з подолання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва.

Протягом поточного року у будівельному комплексі спостерігається стійка тенденція зниження інвестиційної діяльності: темпи освоєння капітальних вкладень порівняно з відповідним періодом минулого року уповільнились. Як наслідок, скоротились обсяги будівельних робіт. Скорочення обсягів будівельних робіт відбулось у 22 регіонах України. Найбільше скорочення темпів робіт допустили будівельники Луганської області (на 25,3 %), Вінницької (на 24,8 %), Волинської (на 14,8 %), Львівської (на 14,4 %) областей. У місті Києві, де виконано 29,7 % загальнодержавного обсягу робіт, обсяги виконання будівельних робіт скоротились на 9,2 %, тоді як за десять місяців 2007 року спостерігалося їх зростання на 26,2 %.

Економічна ситуація, що склалась у поточному році в країні, негативно позначилась на фінансовому стані інвесторів, їх здатності своєчасно розраховуватись за виконані будівельні роботи. Як наслідок, заборгованість із виплати заробітної плати у будівництві станом на 1 листопада 2008 року склала 140,3 млн. грн., що майже у 2 рази більше проти 1 січня 2008 року та на 37,8 % - проти 1 жовтня поточного року. Кількість працівників економічно активних підприємств у будівництві, яким не виплачено заробітну плату, становить 38,6 тис. осіб, що у 1,5 рази більше порівняно із станом на 1 жовтня 2008 року.

Перспективний розвиток будівництва стримується повільним розробленням генеральних планів населених пунктів, в основному через недостатнє фінансування з місцевих бюджетів. Відсутність визначених ділянок під будівництво стримує прийняття рішень забудовниками щодо організації інвестиційної діяльності на відповідних територіях населених пунктів.

Уповільнюються у поточному році і темпи житлового будівництва.
Внаслідок зниження купівельної спроможності населення, зростання цін та обмеження іпотечного кредитування втрачено платоспроможного споживача на ринку житла.

Брак обігових коштів змушує забудовників скорочувати обсяги робіт, зупиняти та консервувати будівництво об’єктів навіть з високим ступенем їх будівельної готовності.

Зростає загроза невиконання забудовниками зобов’язань перед громадянами, кошти яких було залучено на фінансування будівництва житла. Катастрофічно скорочуються робочі місця на підприємствах будівельної галузі, на виробництвах будівельних матеріалів.
На скорочення обсягів будівництва адекватно реагують і виробники будівельних матеріалів і виробів. За січень-жовтень 2008 року уповільнились темпи зростання обсягів випуску основних будівельних матеріалів. В той же час, обсяги імпортованої продукції значно перевищують внутрішнє виробництво.

Проблемним питанням є дотримання учасниками будівництва дисципліни ціноутворення. Перевірки, що здійснюються Мінрегіонбудом, свідчать про порушення правил визначення вартості будівництва на всіх стадіях його інвестування.

В. Куйбіда зауважив, що в умовах світової фінансової кризи, наслідки якої відображаються на економічних процесах в Україні, необхідність прийняття дієвих антикризових заходів на регіональному та місцевому рівнях набуває особливої гостроти.

В процесі обговорення учасниками засідання запропоновано ряд заходів необхідних для стримування та подолання негативного впливу на галузь глобальних кризових явищ. Наприклад, спрямувати зусилля будівельних організацій, виробництв будматеріалів на реалізацію державної програми зведення доступного житла, при цьому звільнити їх від сплати ПДВ. Активізувати роботу по участі українських компаній у зарубіжних будівельних проектах: будівництво житла, промислових споруд, доріг, спецоб'єктів. Обмеження квот для іноземних робітників, на думку виступаючих, збереже робочі місця для українських будівельників. З метою відслідковування ситуації в галузі та прийняття необхідних рішень Міністерством запроваджено щотижневий моніторинг стану справ у будівельній галузі, який дозволить своєчасно реагувати на виклики негативних проявів економічної кризи.

Підсумовуючи, Міністр зауважив, що для усунення факторів, які гальмують розвиток будівельної галузі, необхідно впровадження додаткових механізмів розвитку інвестиційної діяльності та визначення участі держави у цьому процесі, удосконалення дозвільної системи, створення максимально привабливого інвестиційного клімату для вітчизняних та зарубіжних інвесторів тощо. З цією метою схвалено відповідним рішенням Колегії заходи Мінрегіонбуду, спрямовані на подолання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва.

Прес-служба Мінрегіонбуду.

| | | | - | | | | | |