.
Молодь Миколаївщини проти ксенофобії та расизму в Україні.

Молодь Миколаївщини проти ксенофобії та расизму в Україні.

mlp / 22.03.2008

21 березня у м. Миколаєві відбувся «круглий» стіл «Молодь Миколаївщини проти ксенофобії та расизму в Україні», ініціатором проведення якого виступила обласна громадська молодіжна організація ВМГО «Батьківщина молода» - молодіжне крило Блоку Юлії Тимошенко.

В роботі круглого столу взяли участь:Матвєєва Д. С. – голова Миколаївської обласної молодіжної громадської організації Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Батьківщина молода»,
Індиков Я. В. – депутат Миколаївської обласної ради від Блоку Юлії ,имошенко, прес-секретар Миколаївської обласної партійної організації «ВО «Батьківщина», Курченко О. Т. – голова Миколаївської міської партійної організації «ВО «Батьківщина», депутат Миколаївської міської ради. А також, активісти громадської організації «Батьківщина молода», партійної організації «ВО «Батьківщина» та представники громадськості.

Матвєєва Д.С. заявила, що расизм – це переконання в тому, що одні люди перевершують інших, тільки тому що належать до якоїсь конкретної раси, віра в те, що певним расам властиві певні риси вдачі і поведінки.
Часто термін «расизм» асоціюється виключно з нападами на іноземних студентів з азіатських, арабських або африканських країн, хоча нетерпимість по відношенню до вихідців з Кавказу, до мігрантів з колишніх республік СРСР – це такий самий расизм, який не можна ігнорувати. Тому ми рекомендуємо приділити окрему увагу саме національній і регіональній специфіці проявів ксенофобії у нашому місті та області.

Ярослав Індиков підкреслив, що не варто утішати себе думкою про те, що, мовляв, у нас нічого подібного не трапляється. Адже, якщо, дякувати Богові, у нас не існує антисемітизму та расизму на так би мовити, інституціональному рівні, то на рівні побутовому прикладів вистачає. Досить згадати, як пару років тому газета «Український південь» протягом кількох місяців передруковувала з горезвісного журналу «Персонал» «коричневі» статті про «нацистські дивізії євреїв-есесовців», про «мирову закулісу» та інші прямі та опосередковані цитати з «Протоколів сіонських мудреців», яки викликали б приступ заздрощів у провідників чорносотенного «Союзу руського народу» та редактора «Фелькішер беобахтер». Тоді, нагадаю, продовжив Я. Індиков, - жоден з компетентних органів – ані прокуратура, ані СБУ, ані союз журналістів, до якого належить редактор «Українського півдня», ані представники української інтелігенції ніяк не отреагували на цю ганьбу. Перші сказали, що не бачать підстав для втручання, а останні поскаржилися, що це, мовляв, така слизька тема, що не варто її зайве її ворушити, бобир, промовчавши, фактично згодилися з цією позицією «національно-свідомого видання».
Тепер знову у місті появилися листівки на кшталт «Захистимо білу людину», «Збережемо чистоту раси» тощо. Причому, я якості точки збору прихильників цих гасел вказується адреса… миколаївської «Просвіти». Зрозуміло, що це – не більше, ніж провокація, але чому, скажіть, ми практично жодного разу не чули про те, що хтось з винуватців у расистських чи антисемітських виступах не був би покараний так, аби іншим не захотілося цього повторювати? А подібна безкарність і інших «бритоголових» штовхає до наслідування цих фашизоїднних прикладів.

Як зазначили в прес-службі ВМГО «Батьківщина молода», 21 березня аналогічні «круглі» столи пройшли у всіх обласних центрах держави. Молодь турбують питання терпимості, толерантності, що є основою демократичного розвитку України. «Батьківщина молода» планує проводити щороку аналогічні загальнонаціональні заходи 21 березня з метою привернути якомога більше уваги до проблем расизму та ксенофобії в Україні.

Прес-служба Миколаївської обласної громадської молодіжної організації ВМГО «Батьківщина молода», тел.: 8-050-5219233, електрона адреса: batkiv-moloda@ukr.net

| | | | - | | | | | |