.
Нарада у Президента України В. Ющенко щодо програми «Доступне житло».

Нарада у Президента України В. Ющенко щодо програми «Доступне житло».

mlp / 30.01.2008



У нараді з питань будівництва доступного житла взяли участь Голова Верховної Ради України А. Яценюк, Перший віце-прем’єр-міністр України О. Турчинов, міністр економіки Б. Данилишин, міністр оборони Ю. Єхануров, міністр регіонального розвитку і будівництва В. Куйбіда, міністр з питань ЖКГ О. Кучеренко, міністр фінансів В. Пинзеник, голова комітету ВР з питань бюджету М. Деркач, голова комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики В. Рибак, голова комітету ВР з державного будівництва та місцевого самоврядування О. Омельченко, перший заступник голови комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики В. Поляченко, голова Нацбанку В. Стельмах, прем’єр-міністр АР Крим В. Плакіда, заступник голови КМДА А. Голубченко, голови ОДА, мери міст, керівники комерційних банків «ПриватБанк», «Родовід-банк», «Укрсиббанк», «Аркада», «Фінанси і кредит», представники будівельних підприємств, асоціацій, громадських організацій.

Президент України В. Ющенко наголосив, що у Державному бюджеті-2008 для реалізації пілотних проектів з будівництва доступного житла має бути передбачено близько 500 мільйонів гривень.

Глава держави також підкреслив, що програма «Доступне житло» спрямована, перш за все, на 2/3 громадян України з середніми доходами, які не задіяні в системах комерційного чи соціального житла і «не мають за сьогоднішнім законодавством практично жодної перспективи» вирішити свої житлові проблеми власним та державним коштом.
На сьогодні в черзі на житло стоїть 1,3 млн. осіб, при цьому щороку в Україні будується 87 тисяч квартир, з яких лише 20 тисяч вирішують проблему черги. Цю чергу можливо подолати лише за 65 років.

В.Ющенко визначив конкретні задачі.

10 днів отримали Мінфін, НБУ, Державна іпотечна установа, комерційні банки, «щоб вийти на оптимізований режим кредитування і запровадження найдешевшими кредитними ресурсами цієї програми»..

Місцеві держадміністрації чи органи місцевого самоврядуванн повинні зробити низку кроків, спрямованих на мінімізацію вартості для забудовника, безкоштовне виділення земельних ділянок для будівництва.

Забудовник, у свою чергу, повинен взяти зобов’язання збудувати житло за визначеною мінімальною вартістю.

Правоохоронні органи, на переконання Глави держави, мають розробити систему «запобіжних заходів», аби не допустити зловживань і шахрайства з доступним житлом, коштами держави і населення.

Верховна Рада, на переконання Президента, має звернути увагу на важливість прийняття закону про зняття невиправданих пільг у наданні житла. У розвиток Указу щодо забезпечення громадян доступним житлом потрібно в оптимальні строки розробити необхідну нормативну базу.

Глава держави також закликав уряд «раціоналізувати» процес розподілу коштів, спрямованих на будівництво житла.

За материалами прес-служби Президента України Віктора Ющенка.

| | | | - | | | | | |