.
Новое об актах гражданского состояния.

Новое об актах гражданского состояния.

mlp / 18.12.2007

Міністерство юстиції ухвалило в новій редакції Положення про порядок змін, доповнень, поновлень та анулювань актових записів цивільного стану громадян – про народження, смерть, шлюб, розлучення, усиновлення, позбавлення батьківських прав, зміну імені тощо.

В новому Положенні враховано низку законодавчих змін. Так, зокрема, враховано положення Цивільного кодексу, яке закріпило обов’язковість внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян (фактів народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть).

Також, внесено низку змін щодо можливості судового оскарження громадянами у разі відмови органів реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) вносити зміни до записів актів цивільного стану, поновлення та анулювання актових записів. Зокрема, РАЦСи зобов’язано повідомляти громадян про можливість оскарження в судовому порядку відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану або поновлення такого запису. У разі відмови в анулюванні актового запису цивільного стану другий примірник висновку про це має видаватися громадянину для можливого подальшого вирішення питання у судовому порядку. З Положення вилучено норму щодо оскарження дій РАЦСу в судовому порядку виключно за місцем проживання заявника.

Внесено також низку змін щодо прав малолітніх та неповнолітніх. Наприклад, додано норму щодо підстав для зміни прізвища малолітньої дитини. Зокрема, уточнено, що заяви від батьків про виправлення власного імені дитини може подаватися лише до досягнення нею 14-річного віку. Вказано на необхідність згоди дитини на зміну імені, якщо на цей момент їй виповнилося від семи до чотирнадцяти років. Крім того, уточнено права та обов’язки опікунів, а також представників осіб, до чиїх актових записів вносяться зміни. Серед іншого, Положення доповнене нормою, згідно з якою передбачається, що у разі, якщо заява про визнання батьківства після реєстрації народження не може бути подана особисто, це може зробити представник цієї особи, повноваження якого мають бути в обов’язковому порядку засвідчені нотаріально.

Нова редакція Положення про порядок змін, доповнень, поновлень та анулювань актових записів цивільного стану громадян, яка була зареєстрована 11 грудня 2007 року, набуде чинності через 10 днів після її офіційного опублікування.

За материіалами прес-служби Міністерства юстиції України.

| | | | - | | | | | |