.
Олексій Гаркуша: „Велику війну на дорогах області слід припинити”

Олексій Гаркуша: „Велику війну на дорогах області слід припинити”

mlp / 16.11.2007

Статистика стану аварійності на дорогах свідчить про те, що питання безпеки дорожнього руху вже перейшло з категорії наболілих в питання національної безпеки. Тільки за десять місяців цього року в області трапилося 4000 автопригод, з яких кожна четверта – з потерпілими. В автокатастрофах загинуло понад 200 чоловік, травмовано майже 1,5. Цю ситуацію голова облдержадміністрації Олексій Гаркуша охарактеризував як „велика вітчизняна війна на наших дорогах”.

З’ясуванню причин підвищення аварійності на дорогах та травматизму людей, пошукам шляхів виходу із складної ситуації та розробці комплексних заходів була присвячена нарада при голові облдержадміністрації, яка відбулась 15 листопада в облдержадміністрації.
В засіданні взяли участь голови райдержадміністрацій та районних рад, начальники райвідділів УМВС та ДАЇ, керівники обласних управлінь. В нараді взяли участь голова обласної ради Тетяна Демченко та голова апеляційного суду Миколаївської області Іван Хомік.

Олексій Гаркуша, відкриваючи нараду відмітив три основних причини погіршення ситуації на дорогах України взагалі та Миколаївщини зокрема:
- недосконалість законодавства,
- незадовільний стан доріг,
- недотримання правил дорожнього руху, безкультур’я водіїв, неповага до учасників дорожнього руху та пішоходів в основному і призводять до аварійних ситуаціях на дорогах.

Як відзначив начальник УМВС України в Миколаївській області Микола Пихтін, найгірше те, що більше 2/3 загиблих та постраждалих – це молоді люди, найактивніша та працездатна частина населення.
Він зауважив, що незрозуміла позиція Служби автомобільних доріг у Миколаївській області. Незважаючи на 9 направлених з початку року інформацій стосовно впровадження спільних заходів з усунення недоліків в утриманні автодоріг та встановлення необхідних технічних засобів регулювання дорожнього руху, до теперішнього часу відповіді до ДАЇ УМВС з цих питань не надано.
Досі не визначені відповідальні особи „Облавтодору” та Служби автодоріг, які безпосередньо відповідають за належне утримання та експлуатацію автомобільних доріг загального користування. В обласному центрі налічується 191 місце концентрації ДТП, в яких необхідне впровадження комплексних заходів, про що неодноразово надсилалися інформації до Миколаївського міськвиконкому. Але на всі з них були отримані однотипні відповіді про недостатність коштів.
Відзначив Микола Пихтін і недосконалість законодавства, яка проявляється у розгляді адмінсправ в судах. Так, з початку року на розгляд судових органів підрозділами ДАЇ направлено понад 31 тисячу адмінпротоколів, по яких передбачено позбавлення права керування автотранспортом. А розглянуто та прийняті рішення лише по 22 тисячах, з яких позбавлено права керування тільки 1150 водіїв, або 5%.

Начальник служби автомобільних доріг у Миколаївський області Микола Янгьоз зазначив, що за підрахунками спеціалістів-дорожників з чотирьох тисяч ДТП, з вини дорожніх служб лише 949 випадків. Причини неякісних доріг - у відсутності належного фінансування, розташуванні в безпосередній близькості від проїжджої частини місць придорожнього сервісу та дерев, вандалізм на дорогах, тобто пошкодження знаків та їх крадіжки.

В обговоренні теми наради взяли участь начальник відділення ДАЇ з обслуговування території Миколаєва Олександр Царельник, Арбузинського району Сергій Чебан, Новобузького району Володимир Горошко. Свої пояснення щодо незадовільної ситуації на дорогах районів надали представники Єланецької, Миколаївської та Казанківсько райдержадміністрацій.

Підводячи підсумки, голова облдержадміністрації О.Гаркуша поставив завдання провести подібні наради в усіх районах та містах області, координувати дії правоохоронних органів та органів виконавчої влади у справі покращення ситуації на дорогах та відпрацювати спільні заходи. Також він доручив до 15 грудня затвердити обласну „Програму розвитку дорожнього руху та його безпеки у Миколаївській області на 2008-2012 роки”, а до 15 січні провести нараду за підсумками виконання доручень, прийнятих сьогодні. Голова облдержадміністрації зауважив, що незважаючи на об’єктивні причини складної ситуації на дорогах, дещо можна зробити вже сьогодні, не докладаючи значних зусиль. Наприклад, встановити „лежачих поліцейських”, навести порядок з огорожею, відкритими люками, збільшити місця паркування, встановити світлофори та ін.

До протокольних доручень наради запропоновано внести такі, як:
- організувати проведення всіма без винятку працівниками ДАІ профілактичних заходів в дитячих навчальних закладах, при цьому кожна школа повинна відвідуватись не менше 1 разу на тиждень;
- проводити детальні службові перевірки кожного факту ДТП з вини неповнолітніх;
- ретельно вивчати дорожні умови в місцях скоєння ДТП, про виявлені недоліки інформувати органи місцевої влади;
- провести реконструкцію і капітальний ремонт світлофорних об’єктів в населених пунктах області;
- вийти з пропозиціями до Кабінету Міністрів України щодо будівництва об’їзних автодоріг державного значення навколо міст Нова Одеса, Новий Буг, Первомайськ та Вознесенськ;
- здійснити заходи щодо приведення рівня освітленості вилиць і доріг в населених пунктах до нормативних вимог;
- передбачити розроблення виготовлення та встановлення на центральних вулицях та автомагістралях області, зупинках громадського транспорту рекламних біг-бордів та лайт-боксів з тематики безпеки дорожнього руху та інше.

За матеріалами прес-служби Миколаєвської ОДА.

| | | | - | | | | | |