.
Якщо Вам заборгували зарплату.

Якщо Вам заборгували зарплату.

mlp / 13.11.2007

Відповідно до чинного законодавства за порушення законодавства про оплату праці винні посадові особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

Статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначена сума стягнення за порушення термінів виплати заробітної плати, або виплату її не в повному обсязі з винних посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності у сумі від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Крім того, безпідставна невиплата заробітної плати, відповідно до ст.175 Кримінального кодексу України, карається штрафом у розмірі від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або виправними роботами на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. А відповідно до п.2 зазначеної статті, якщо невиплата заробітної плати стала наслідком нецільового використання коштів, призначених на виплату заробітної – винна особа карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.
Необхідні також активні дії самих працівників, яким заборгували заробітну плату.

З введенням в дію з 01.09.2005 року Цивільно-процесуального кодексу України спрощена процедура стягнення належних працівникам коштів шляхом видання судового наказу, який є особливою формою судового рішення про стягнення з боржника грошових коштів. Для цього працівнику, якому заборгували заробітну плату, пропонується на підставі ст. 96, 97 та 98 Цивільно-процесуального кодексу України звертатися з заявою про примусове стягнення заробітної плати до суду за місцем проживання.
У заяві повинно бути визначено:
1) найменування суду, в який подається заява;
2) ім’я заявника та боржника, а також ім’я (найменування) представника заявника, якщо заява подається представником, їхнє місце проживання або місцезнаходження;
3) вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються;
4) перелік документів, що додається до заяви.

Заява підписується заявником або його представником і подається з її копіями та копіями доданих до неї документів. До заяви, яка подається представником заявника, повинно бути додано документ, що підтверджує його повноваження.

За матеріалами прес-служби Миколаївської обласної державної адміністрації.

| | | | - | | | | | |