.
Что расказал А. Гаркуша журналистам первомайской телекомпании "Твій всесвіт"

Что расказал А. Гаркуша журналистам первомайской телекомпании "Твій всесвіт"

mlp / 30.10.2007

Голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша дав інтерв’ю журналісту Первомайської телекомпанії „Твій всесвіт” Наталії Клименко. Пропонуємо ознайомитися з відповідями губернатора на запитання, які сьогодні хвилюють мешканців області.

- Час виборів минув, і всі жителі області хочуть стабільності. Хотілося б дізнатися, які будуть кроки команди губернатора в забезпеченні стабільності в регіоні?

- По-перше, позачергові вибори самі по собі ніколи не проходять від доброго життя. Це результат кризи. І власне цією кризою вони і були викликані. Вибори закінчилися, але Верховна Рада досі не працює. А люди чекають законів. Сьогодні, як повітря, потрібні, наприклад, зміни до закону про закупівлі за бюджетні кошти. Уже всі стогнуть від недосконалості законодавства про тендери, - і бюджетна, і не бюджетна сфера. Комунальні підприємства більше ніж на 50% не можуть використати гроші, які їм виділені, тому що не проведені тендерні процедури.

Взагалі ж люди голосували за різні політичні сили, очікуючи послідовності, прогнозованості, впевненості в тому, що буде завтра. Сьогодні в суспільстві все частіше згадують про Радянський союз. Причому здебільшого не говорять про конкретні речі, забуваються негативні моменти, дефіцит продуктів, черги, а мова, в основному, йде про стабільність. Тоді люди могли спрогнозувати, коли придбати квартиру, через кілька років дитина піде в школу, коли її закінчить, як влаштується далі. Була впевненість. А нинішній „роздрай” будоражить, і люди в тривозі. Безумовно, бізнес використовує цю політичну невизначену ситуацію, в тому числі, піднімаючи ціни. Завдання органів влади - навести порядок. В Миколаївській області в порівнянні з іншими найнижчі темпи підвищення цін. Незважаючи на те, що ми найбільше постраждали від посухи, але знайшли ресурси і сьогодні маємо самий дешевий в Україні хліб. Ми продовжуємо випікати „соціальний хліб”.

Що стосується різкого стрибка цін на олію, я вважаю, що не має жодних підстав для підвищення. Можу висунути свою версію, - в ЗМІ пройшла інформацію, що в якомусь місті піднялись ціни на олію. Вся Україна подивилась цей сюжет і люди побігли купувати олію, поки ціна ще не підвищилась. Як наслідок, - виробник бачить, що попит росте і піднімає ціну. Не виключаю того, що матеріал міг бути спеціально замовлений.

А взагалі то будемо сподіватися, що якнайшвидше запрацює Верховна Рада і стабілізується економічна і політична ситуація в країні. Що стосується кадрових питань, то зараз формується команда. Всі заступники голови облдержадміністрації подали заяви про звільнення, як того вимагає Закон „Про місцеві державні адміністрації”. Наші пропозиції стосовно кадрових питань проходять узгодження на вищому рівні. Я пропоную на ці посади людей, які здатні керувати, здатні на високому професійному рівні виконувати свої обов’язки, маючи певний життєвий та управлінський досвід. І в цих підходах партійна приналежність не матиме значення.

- Первомайські та й деякі обласні ЗМІ вже оприлюднили інформацію, що заступником голови облдержадміністрації є Аркадій Корнацький.

- Поки жоден із заступників голови облдержадміністрації не призначений. Коли будуть призначені, ми обов’язково повідомимо всі ЗМІ.

- Президент України В.Ющенко сказав, що нова політика голови облдержадміністрації повинна полягати в постійному перебуванні губернатора та його заступників на місцях, щоб керівники не відривалися від людей та їхніх проблем.

- Це абсолютно вірно. Управління передбачає знання тих процесів, якими управляєш. Не можна управляти коли ти наїздами буваєш в регіоні. Адже інколи до анекдотів доходило в деяких областях, де керівник не проживав, прилітав літаком, брав журналістів, політав, познімався і на цьому все. А в пресу йшла дозована інформація про перебування керівника в районах області. Це ж не управління, це імітація управління.

Я не вперше на цій посаді і в мене інша політика. В практику давно ввійшло проведення щомісячних виїзних прийомів в районах і містах області. Вони націлені з одного буку на людей, бо не всі зможуть доїхати до обласного центру, а з іншого боку мені потрібна жива інформація, щоб надати допомогу людям. Днями був особистий прийом, приїхала жінка з Южоукраїнська. В неї рік тому дитина сіла в таксі і розбилася, а таксист залишився живий. Потім з’ясувалося, що таксист - наркотично залежна людина, який не був зареєстрований в цій фірмі. Ліцензію у фірми забрали, але ж людину не повернеш. Тому я віддав розпорядження начальнику УМВС області провести суцільну перевірку водіїв таксі та маршрутних автобусів, з тим, щоб покарати і вилучити тих, хто п’є за кермом і наркотично залежних людей. Ми не можемо ризикувати життям людей.

Користь особистих прийомів і в тому, що, коли надходить декілька звернень з одного питання, розумієш, де саме існує проблема. Це і є процес управління. Потрібно шукати інформацію та вирішувати проблеми. Якщо керівник буде сидіти на місці, а заступники будуть розповідати, як все добре, нічого хорошого з цього не вийде.

- Олексій Миколайович, а чому Ви відмовились від депутатства?

- Власне я про нього і не мріяв. Я говорив із Володимиром Михайловичем Литвином і в 2006 році, і в 2007-му, коли формували списки, що не маю бажання бути народним депутатом. Я вже був депутатом. Тоді була мажоритарна система, я голосував так, як мені диктує серце і розум, сьогодні партійна система і депутати є рабами лідера партії. Я не говорю про нашу політичну силу, там самодостатні люди, але ми - не вся Верховна Рада. Є великі фракції, які від цього нікуди не дінуться. А бачити і не мати можливості змінити ситуацію досить складно.

В області ж я змогу принести набагато більше користі. Тут ти реально в змозі допомогти конкретній людині. Любити всіх дуже легко, важче любити конкретну людину, яка до тебе прийшла. Комусь не вистачає на ліки, комусь треба газ підвести, інші питання і це все - біль людський. Ми намагаємося допомогти.

- Довгий час не вирішується проблема меж міста Первомайська. Влада докладала зусиль, створювали різні комісії. Але проблема невирішена. Чи буде долучатися до вирішення цього питання обласна влада?

- Так, проблема є, і я не розумію, чому вона досі не вирішена. Ми спілкувалися з представниками міської влади, із мером міста. Питання упирається в одне: в рішення депутатських корпусів міста та району. Облдержадміністрація не буде в стороні, безумовно ми надамо пропозиції, але вирішувати все слід міській та районній радам.

- На машинобудівному заводі „Фрегат” нове амбітне керівництво. Чи будете Ви зустрічатись з новим директором? І якщо так, то яким буде коло питань?

- Це навіть не підлягає обговоренню. Як можна керувати, не спілкуючись із директорами крупних підприємств. Безумовно, ми зустрінемось, адже в стабільно працюючих підприємствах зацікавлена і влада, і колектив, і власник. В цьому трикутнику Влада – Власник - Колектив усі хочуть, аби підприємство працювало, що всім піде на користь. Для Первомайська це одне з місто утворюючих підприємств. Тут замикаються долі багатьох людей та й доля самого міста.

- Тривалий час ведуться розмови про розвиток зеленого туризму на Первомайщині. Чи будемо розбудовувати зелений туризм?

- Мені здається, що не всі усвідомлюють, наскільки прекрасні заповідні місця ми маємо на теренах півдня України. І не розвивати тут туризм було б нерозумно. Адже саме туризм привнесе зайнятість, робочі місця, завантаженість підприємств громадського харчування, готельного бізнесу, транспорту. Кошти, які будуть вкладати гості-туристи, підуть до місцевих бюджетів. Це покращить життя наших людей і ми в цьому зацікавлені. І тут багато не потрібно. Необхідна програма і організаційна ініціатива. Ми повинні використати цей ресурс і отримувати додаткові кошти в бюджет.

Записала Олена Івашко.

| | | | - | | | | | |