.
„Керівники районів-боржників постраждають матеріально”

„Керівники районів-боржників постраждають матеріально”

mlp / 26.09.2007

Основним питанням, яке розглядалося на нараді в. о. голови облдержадміністрації О.Гаркуші з головами райдержадміністрацій та міськими головами був стан виплати поточної заробітної плати, погашення заборгованості з неї на підприємствах області.

Як повідомила начальник головного управління праці та соціального захисту населення Ольга Сивопляс, у серпні цього року відбулося скорочення заборгованості в цілому по області на 6,7 %, а в порівнянні з початком року – на 35,8%, або майже на дев’ять мільйонів гривень.
Повністю ліквідовано борги на економічно активних підприємствах Арбузинського, Баштанського, Березанського, Єланецького та Очаківського районів. Також скорочено борги в 11 районах та містах Южноукраїнськ і Первомайськ. Темпи скорочення боргу знаходяться в межах 63,9 – 1,6 відсотка. Найбільші у Вознесенському районі, найнижчі – у Братському та Снігурівському.

На жаль, не забезпечено скорочення боргу у Врадіївському, Казанківському районах, допущено зростання заборгованості у Жовтневому районі та містах Миколаєві та Очакові.
Протягом січня-серпня цього року найбільше зросла заборгованість підприємств Новоодеського (на 47,5 відсотка), Жовтневого (на 32,9 відсотка), Врадіївського (на 27,4 відсотка), Снігурівського (на 26,8 відсотка) районів та міста Первомайську ( на 32,5 відсотка).
Загалом заборгованість на 76 економічно активних підприємствах за станом на 1 вересня ц.р. залишається у сумі 9,2 млн.грн.

Також на 22 підприємствах, на яких застосовується процедура досудової санації та банкрутства, загальна сума боргу склала 2,4 млн. гривень, з них на 10 економічно активних підприємствах-банкрутах – 1,7 млн.гривень. Таким чином, станом на 1 вересня 2007 року борг із виплати заробітної плати в цілому по області з урахуванням економічно неактивних підприємств склав 15,98 млн.грн.

Як повідомила Ольга Сивопляс, за результатами роботи головного управління на 93-х керівників підприємств направлені подання до правоохоронних органів, 220 протоколів про адміністративні порушення з приводу невиплати заробітної плати направлені до суду. На 20 керівників заведені кримінальні справи. За словами начальника головного управління Пенсійного фонду Олени Сичугової ті ж самі райони, які мають борги по заробітній платі, не розраховуються і з Пенсійним фондом.

Виступаючи на нараді, голови районів, які зазнали критики, повідомили про окремі дії адміністративного впливу на боржників. Втім, Олексій Гаркуша відмітив неефективність таких дій. Він нагадав про необхідність застосування всіх законних методів впливу на керівників тих підприємств, що не виплачують заробітну плату своїм керівникам: „Адже, - зазначив керівник області, - більшість з тих, хто начебто не може виплатити зарплату, їздять на дорогих авто та є людьми далеко не малозабезпеченими. А в результаті діяльності таких горе-керівників страждають люди, які переносять своє невдоволення на владу”.

Олексій Гаркуша нагадав, що мірилом якості роботи владних структур є своєчасна виплата заробітної плати та зажадав від присутніх до першого жовтня виправити ситуацію з боргами. Також він зазначив, що керівникам тих РДА, в яких допущено зростання заборгованості по заробітній платі та до Пенсійного фонду, не будуть виплачені премії. А у зв’язку з тим, що один з найбільших боргів у КП „Міжнародний аеропорт „Миколаїв”, облдержадміністрація розгляне питання про звільнення керівника цього підприємства.

На нараді були прийняті доручення стосовно інформування населення про існування підприємств-боржників, про активізацію роботи з виконання судових рішень з виплати заборгованої зарплати в судовому порядку, про розгляд питань, пов’язаних з боргами на сесіях міських та районних рад.

Прес-служба Миколаївської обласної державної адміністрації




| | | | - | | | | | |